Бил Гейтс дава пари за соларна тоалетна

Животът

18-03-2014, 15:18

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Трябва да се мисли за канализацията като за бизнес

Около една трета от населението на планетата не разполага с канализация, в това число за отходните води, което излага хората на риск от замърсяване и болести, пише Motherboard.

По думите на основателя на World Toilet Organization Джак Сим, голяма част от проблема се състои в това, че канализацията не е лицеприятна, лъскава кауза, което ограничава дискусиите, свързани с нея и намирането на подкрепа. Определено повече хора имат мобилни телефони, отколкото прилични тоалетни.

Професорът от Университета на Колорадо Карл Линдън посочва, че “трябва да мислим за канализацията като за бизнес възможност и да превърнем тоалетната в символ на социален статус”. Ръководеният от него екип е получил финансиране от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, с което е разработил тоалетна, използваща концентрирана слънчева енергия, за да изгаря и дезинфекцира човешките отпадъци, превръщайки ги в биовъглища. Целта е да се изгради самостоятелен блок от тоалетни, които могат да доставят чиста вода и енергия за зареждане на телефон.

Сама по себе си иновативната тоалетна е забележително постижение на инженерството. За да преработи фекалиите без масивни съоръжения за преработка, екипът на Линдън е разработил тоалетна, която ги изгаря в камера, загрявана от оптични кабели, свързани със соларен панел на покрива. Крайният продукт са биовъглища - хигиеничен материал, който може да се използва за наторяване в селското стопанство.

Проектът е получил 777 000 долара първоначално финансиране от фондацията на Гейтс и още 1 милион за следващия етап. В момента екипът е в Ню Делхи за второто издание на изложението “Преоткрий тоалетната” (Reinvent the Toilet Fair), събитие, чийто домакин е фондацията на семейство Гейтс. В рамките му са представени 16 екипа, които разработват иновативни тоалетни. 

Следващата стъпка е да се произведе система, която е готова за използване в реални условия.