Първа работна среща за 111-ия Празник на розата

Tазгодишният 111-и празник ще премине под знака на приятелството между Казанлък и Япония

Първа работна среща в разширен състав, свързана с културните събития в програмата на Празника на розата ’ 2014 и тяхната организация, проведе  кметът на община Казанлък Галина Стоянова. В работната среща участваха директорите на всички общински културни институти, които се представят с творчески продукт в празниците, както и директорът на ДК „Арсенал“, директорът на ПГ по лека промишленост и туризъм, организатор на изложбата с дегустация „Хлябът на българина – обред, бит и вяра“ и представители на  НЧ „Жар-2002“, което организира националното надиграване „ Тъпан бие, хоро се вие“. Срещата се проведе с участието на медиите.

Кметът Галина Стоянова подчерта, че Фестивалът на розата’2014 вече е презентиран на туристическото изложение „Ваканция и СПA Експо“ в София, а програмата му е готова още от началото на тази година.

Новото в 111-ия празник, посветен на казанлъшката маслодайна роза, превърнала се в национален символ на България, е кампанията по реализация на завещанието на скулптора Доко Доков, почетен гражданин на Казанлък. Той дари на родния си град своята скулптура „Японката“, която да бъде изработена и поставена в градското пространство на подходящо място. Идеята на автора е чрез тази скулптура да се подчертае приятелството и духовната връзка, която свърза японския и българския народ. Както е известно, Казанлък е побратимен с три японска града – Фукуяма, Мунаката и Хирошима, а през 2013 г. бе единственият български град, поканен за участие на изложението „Утаге“ в Осака. Всяка година казанлъшката Царица Роза пътува до Страната на изгряващото слънце по специална покана на Асоциацията за приятелство „Фукуяма – България“. В дните на Празника на розата хиляди японски туристи посещават Долината на розите и тракийските царе. По тази причина и тазгодишният 111-и празник ще премине под знака на приятелството между Казанлък и Япония.

Стартира дарителска кампания за набиране на средства за изработване на статуята „Японката“, като казанлъшка фирма е предложила оферта за изработката й от 25 хил. лв. - цена, три пъти по-ниска от първоначалната.

Кметът Галина Стоянова подчерта, че вече 2 години  Фестивалът на розата се реализира с дарителски средства, като основната подкрепа идва от казанлъшки фирми, за което тя благодари на бизнеса в Казанлък.

На изключителен интерес от страна на туристите се радва ритуалът „Розобер“,поради което тази година ще бъдат предложени 6 такива ритуала,  в шест населени места на територията на общината и в розовите градини близо до Казанлък. Дискутирано бе празничното Карнавално шествие, което освен изненади за казанлъчани, ще съхрани за гостите на града и традиционните елементи.

Представителят на всеки културен институт в Казанлък даде разяснения по събитията, с които ще участва в програмата на Празника на розата.

Програмата бе допълнена с още инициативи, с което палитрата от интересни събития стана още по-богата и пъстроцветна.