Вестниците в сряда, 19 март

Най-доброто от печата

19-03-2014, 07:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Полицаи съгледвачи провалили акцията в Лясковец


Кабинетът купува 529 нови знамена, не са сменяни от 6 г.
24 часа
529 знамена - 277 на България и 252 на ЕС, купува Министерският съвет. За тях са отделени 58 000 лв., става ясно от обществена поръчка на правителството.
Знамената са предназначени за граничните пунктове, областните управи и администрацията на Министерски съвет. Целта е да се подменят всички флагове по граничните пунктове и държавните институции.


4-ма на съд за взрив, убил човек пред офис на "Евророма"
24 часа
Четирима младежи застават пред съда в Благоевград по обвинение, че са поставили бомба пред офиса на "Евророма" в Сандански. При взрива загина Малин Илиев, на 54 г.
Окръжната прокуратура внесе обвинителен акт срещу Николай Йовев, Васил Георгиев, Александър Ангов и Стоян Ставрев.


Полицаи съгледвачи провалили акцията в Лясковец
Труд
"До командира на СОБТ за организация и подпомагане на колегите от ОДМВР." Това гласи резолюцията, която Калин Георгиев като главен секретар на МВР е поставил на 15 март 2012 г. под докладна записка, изпратена до него от областния директор на МВР във Велико Търново Живко Коцев (вече бивш) относно опасния психично болен Петко Петков.


Оковаха прокурорка с гривна за затворници
Труд
Обвинителка от Софийската районна прокуратура бе окована с електронна гривна за затворници. Глезенът на Елена Попова от два дни е заключен експериментално с електронното устройство.
Днес бе даден стартът на проект за дистанционно следене на 180 правонарушители, осъдени на пробация или условно предсрочно освободени. Двугодишният проект е на стойност близо 600 000 евро и се финансира от Норвежкия финансов механизъм.


Пуснаха Брендо, хванаха Дарко
Стандарт
Соченият за кокаинов крал на Европа - Евелин Банев-Брендо, от снощи е по пантофи в боянската си къща. В същото време най-издирваният наркотрафикант на Балканите - Дарко Шарич, бе задържан от сръбските и черногорските полиции.
Съвпадението накара запознати с ъндърграунда да търсят връзка, защото част от трафика на кокаин през България отивал за Сърбия. Софийският апелативен съд пусна Брендо под домашен арест, тъй като 6 месеца след присъдата му няма потвърждение на втора инстанция. Той бе осъден на 7,5 г. за пране на пари. Магистратите прецениха, че няма опасност да се укрие. В 20,06 часа снощи линейка закара Банев по шорти от централния затвор в дома му. Италия също осъди Брендо на 20 г. затвор за трафик на 40 тона кокаин. Румъния пък чака да й го предадем.


Игра на нерви преди търга за "Химко"
Стандарт
Напрежението около "Химко" ескалира преди насрочения за днес, 19 март, таен търг за продажба на активите му. Оказва се, че не само "Химко" АД има претенции на собственик, но и създаденото, за да оздрави торовия завод "Ново Химко". Макар че това дружество не се справи с намеренията си да пусне предприятието, което отново влезе в процедура на ликвидация, синдикът му Елин Топалов е поискал пред окръжния съд обезпечение на бъдещи искове за собственост. Това на практика означава съдът да реши кой притежава завода. Мотивът на синдика е, че договорът, с който "Ново Химко" е придобило активите, въобще не е развален. Съдия Радослава Симеонова е допуснала обезпечение на исковете при условие, че се внесе гаранция от 285 000 лв., което е 1% от стойността на обявените за продажба активи. В 17 ч вчера изтече срокът за внасяне на гаранцията. Но "Ново Химко" не преведе парите. Така че днес търг ще има.


Броят арсенала на народа
Монитор
Пълна проверка на оръжията и боеприпасите, които притежават гражданите, е наредил главният прокурор Сотир Цацаров. До масовото разследване се стига след кървава престрелка в Лясковец, при която един командос загина, а трима негови колеги бяха ранени от психясалия Петко Петков.
Обвинител № 1 е наредил да се провери на територията на цялата страна как се спазва и прилага законът. Делото е възложено на отдел „Надзор на законност" към Върховната административна прокуратура.


Над 20 опасни градини и училища заплашват живота на децата
Сега
В 22 детски градини и училища в страната животът на децата е заплашен заради конструктивни промени по сградите и покривите, преустройства на цели етажи и на отделни помещения, за които няма документи или не са узаконени по съответния ред. Това показва проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) заедно с представители на регионалните здравни инспекции и на пожарната в 3606 държавни и общински училища и забавачки в цялата страна, строени преди повече от 10 години.


Държавата увеличи парите за театрите
Дума
Държавата увеличи парите за театрите през тази година. Това реши кабинетът вчера. Според новите правила за един продаден билет през тази година Народният театър "Иван Вазов" ще получава от държавата 27 лв., а Софийската филхармония - 70 лв. За всеки продаден билет Държавният фолклорен ансамбъл ще получава 53 лв., а Държавният музикален и балетен център - 61 лв. За продаден билет драматичните театри ще получават по 13,50 лв., драматично-куклените театри - по 16,00 лв., куклените театри - по 11,00 лв., музикално-драматичните театри и театрално-музикалните центрове - по 40,00 лв. Единните разходни стандарти бележат повишение през 2014 г. в сравнение с 2013 г.
Те отразяват въведената система на делегирани бюджети, чиято цел е да стимулира многообразието на предлаганите продукти, увеличаването на броя на зрителите.


Телеком регулаторът е на път да получи повече власт
Капитал дейли
Телекомуникационните компании да прилагат решенията на регулатора, независимо дали ги обжалват в съда. Това предвижда проект за изменение на Закона за електронните съобщения (ЗЕС), внесен за обсъждане в Народното събрание в петък. В момента мобилните оператори не са длъжни да приемат веднага разпоредбите на Комисията за регулиране на съобщенията, тъй като имат право да ги обжалват в съда, ако не са съгласни с тях. Едва след като се произнесат магистратите на последна инстанция и решението е в полза на регулатора, компаниите са длъжни да въведат промените. Законопроектът още не е влязъл за обсъждане в парламентарната комисия по транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той е внесен от председателя на парламентарната комисия Камен Костадинов от ДПС и членовете Петя Раева, Ердинч Хайрула и Георги Свиленски.