ООН се "притесни" от ситуацията в Крим

Не посмя да осъди действията на Русия

”ООН следи с растяща тревога развитието на ситуацията, първо на произвеждането на референдума, а после предприетите действия за присъединяването на Крим", заяви във вторник говорителят на световната организация Стефан Дюжарик, цитиран от mediapool.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун все още смята, че ”всички страни трябва да работят в полза на решение, съответстващо на принципите в Устава на ООН, включително зачитане на единството, суверенитета и териториалната цялост на Украйна", допълни Дюжарик.

Бан Ки-мун е призовал твърдо всички засегнати страни да подновят конструктивния диалог, за да уредят тази криза.

Говорителят на ООН каза, че не е работа на генералния секретар да признава или не резултатите от референдума в неделя, с който стана възможно присъединяването на Крим към Русия.

”Граничните проблеми се решават на двустранна основа между държавите", подчерта той. По думите на Дюжарик все още има възможности за дипломация, дори след като руският президент Владимир Путин подписа договор за присъединяване на Крим и Севастопол към Руската федерация.

По същото време Белият дом препоръча на инвеститорите да не купуват руски акции.

"Ако бях на ваше място, не бих инвестирал в момента в руски активи и дялове, освен ако не играете на къси позиции", каза със саркастична усмивка говорителят на Белия дом Джей Карни по време на редовния брифинг.

Той обясни, че САЩ подготвят нова серия санкции, а в дългосрочен план опитът на Русия да присъедини Крим ще се отрази на руската икономика.

Руската борса понесе загуби в седмицата преди референдума в Крим, но в понеделник и вторник те бяха наваксани, а рублата засили позициите си, след като президентът Владимир Путин каза, че Русия не се интересува от разделяне на Украйна.

Инвеститори забелязаха, че в първата вълна от санкции не бяха включени бизнесмени или ръководители на компании, но Белият дом посочи в съобщението, че предстои удар по хора с възможности, които помагат на властта в Москва или тя ги използва като неофициални лица за прокарване на политиката си.