Променят дизайна на монетата от 1 британски паунд

Нововъведението ще се казва Гидеон и за неговата изработка ще използва специална боя, която е по-трудна за фалшифициране

На британците скоро ще им се наложи да се разделят с монетите си от по 1 паунд. Те ще бъдат заменени от нови такива, които ще имат 12 страни, а няма да бъдат кръгли. Промяната се прави, за да може паричната единица да е по-трудна за фалшифициране, пише британският вестник „Сън”.

Сегашният паунд е в обращение от 1983 г. Формата му е кръгла. Според някои изчисления към днешна дата 45 млн. фалшиви монети с този номинал се използват от британците.

Досегашната монета от 1 паунд

Нововъведението ще се казва Гидеон и за неговата изработка ще използва специална боя, която е по-трудна за фалшифициране. Освен това платежното средство ще бъде боядисано в два цвята. Източник от британския трезор коментира: „Времето да прати досегашния паунд в историята и да го заменим с най-сигурната монета в света е настъпило”.

Очаква се промяната да бъде направена през 2017 г. За момента едно е сигурно - ликът на кралицата ще краси предната част. Очаква се да бъде обявена публична надпревара за това какво да бъде изобразено на задната част.