Велокултурата настъпва в Пловдив!

Мисия Пловдив

19-03-2014, 11:45

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Настъпи времето на велоалеите в Пловдив! (ВИДЕО)

37 километра нови велоалеи се появяват из целия град до пролетта на следващата година

С 37 километра нови велоалеи ще се сдобие Пловдив. 11 километра вече съществуващи пък ще бъдат подложени на основна рехабилитация. Това е заложено в транспортния проект на трада, чийто старт бе даден на специална пресконференция в общината.

Проектът е вторият по значимост след Водния проект на Пловдив, който се надяваме да стартира в най-скоро време, коментира кметът Иван Тотев.

Общата дължина на велометража е 48 километра плюс съпътстващата инфраструктура, посочиха на свой ред представители на фирмата изпълнител Консорциум "Велоалеи 2013". Маркировка, паркоместа, сигнализация са все елементи, включени в проекта. Ще бъдат изградени и 690 велостоянки на цялата територия на града, като една стоянка може да е с 5/10 или 15 стоики.

Срокът за изпълнение е 380 дни, 150 са предвидени за самото проектиране. Още миналата седмица е подписан договорът за строителство, проектантите вече работят, а прогнозите са реалните действия на терен да започнат в началото на лятото с рехабилитацията на вече съществуващите велоалеи. Стойността на проекта е 15 млн. лева.

С него ще променим визията на най-красивия град в България, похвали се кметът Тотев. Все още нямаме голяма култура в това отношение, но се надявам тенденцията да се промени и градът ни за дълго време ще бъде водещ в страната по този показател, посочи още той, но призна, че сам не кара колело.