Сокол кацна върху министърка в Панаира

Мисия Пловдив

19-03-2014, 13:56

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

Бум на ловци от чужбина

Откриха международното изложение "Природа, лов, риболов - 2014"в Международен панаир Пловдив днес. Лентата прерязаха заместник-министърът на земеделието и храните Валентина Маринова и собственикът на Панаира Георги Гергов. Председателят на Управителния съвет на Съюза на ловците и риболовците у нас Иван Петков отбеляза, че 20-годишнината на изложбата съвпада със 130-годишния юбилей на организираното ловно движение в България, затова Съюза на ловците и риболовците посвещава фотоизложба на исторически документи, която е представена по време на изложението в Пловдив. Маринова и цялата делегация направиха обиколка на изложението. Зам.-министърът на земеделието и храните лично поздрави изложителите и се осмели да подържи сокол в ръцете си.

Приветствам това, че няколко общини предлагат своите проекти, които са от местните инициативни групи. Виждам, че има обединение на идеи – 3 съседни общини предлагат нещо, което е важно. Ще можем да покажем на чужденците всичко, което ги интересува., каза зам.-министърът Валентина Маринова.

Тя отбеляза, че има голям ръст на чуждестранните ловци в България. За тази година на територията на страната са регистрирани около 1000 ловджии – български и чужди. През 2013 общият брой на хората, които са ползвали услугите на международния ловен туризъм са 3500, тази година - 4500.

През 2011-та, когато бяха по-облекчени или не толкова контролирани ловните дружинки, имаше повече смъртни случаи. Последната година и половина - напротив, трендът е намалял, нещо, което е постигнато с много контрол и съвместна работа, допълни Маринова.

Важно е всеки един ловец да е знаещ, можещ, да има самодисциплина. Показано е с тенденциите от последните 2-3 години. Виждаме, че не всеки, който пожелае може да стане ловец. Проверките, които се правят от инспекциите, от колегите от държавните предприятия, показват, че когато нещо не е в рамките на допустимостта на законовите разпоредби, се санкционира, каза в заключение Маринова.

Изложението тази година е по-голямо. Показани са новости и атракции за посетителите. Мероприятието цели полагането на една солидна основа за зеления бизнес и алтернативния туризъм. С изложението "Природа, лов, риболов - 2014" днес се открива и изложение на общините. Двата форума ще представят дестинации за алтернативен туризъм и възможности за свободното време.