Почитат с изложба актьора Георги Попов

Бургас Лайф

19-03-2014, 20:30

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

„Ето ме целият –просто артист“-така е озаглавена изложбата на регионална библиотека „П.К.Яворов” по случай 90 г. от рождението на актьора Георги Попов. Събитието се организира в навечерието на международния ден на театъра и е насрочено на 20 март от 16 ч. в залата на библиотеката, ул.”Булаир”10.
Обичаният артист е роден на 22 март 1924 г. в село Веселие, но по-късно семейството му се преселва в Бургас, където той завършва прогимназия, а след това и класическа гимназия. През 1949 година завършва Държавната театрална школа към Народния театър в класа на Боян Дановски. В активния си творчески период от 1954 до 1984 година се снима в 22 български филма, измежду които :„Ребро Адамово“ (1958), в ролята на Адам,„Невероятна история“(1964), в ролята на адвокат Егаров,"Старинната монета“ (1965), в ролята на Канев, “На всеки километър“ (1969), в ролята на майор Вайс и др.
Актьорът има над 120 роли в театъра. Върхови постижения на българската комедия за онова време са Манчо от „Вражалец”, Остап Бендер от "12-те стола”, "Тартюф". И още знакови роли – Меркуцио от "Ромео и Жулиета”, Искиердо от „Монсерат”, Мендере от „Призраци”, Фирс от „Вишнева градина”, Охлю-Бохлю от „Мата Хари” и последната – в „Майстор Солнес” от Ибсен.
В изложбата са използвани материали от личните архиви на актьора и неговата съпруга – балерината Люба Колчакова, дарени на библиотеката със съдействието на Милка Колчакова и Румяна Емануилиду. Представени са много снимки от култовите му роли – предимно от бургаския му период, публикации, отразяващи творческия му път, награди, ордени, програми на бургаски театрални спектакли, както и два маслени портрета – от известната художничка Елза Гоева и от режисьора – художник Неделчо Нанев.