По-ниски добиви от мед отчитат пчеларите от Добричка област

Мисия Добрич

20-03-2014, 14:04

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

58 фирми ще дойдат на "Пчеломания"

Празник на пчеларите в Коритен

По-ниски добиви от мед отчитат пчеларите от Добричка област за изминалата година. Това съобщи председателят на Регионалния браншови съюз Стойчо Стойчев, цитиран от Радио „Фокус”.

По-ниската продуктивност пчеларите в района обясняват с преораването на много места на рапичните насаждения и на практика те са били доста по-малко или са липсвали. Средните добиви през 2013 година са били между 23 кг и 25 кг на пчелно семейство. Стойчо Стойчев отбеляза обаче, че изминалата зима е била мека и са отчетени загуби на пчелни семейства съвсем в нормите (около 7%-8%).

 „Надяваме се, ако не ни се случат някакви екстремни ситуации, визирам, понеже има много рапица сята тази година, се опасяваме, че ще има отравяния на места. Очакваме една по-успешна година”, заяви Стойчо Стойчев.

Той посочи, че изкупните цени на меда тази година се движат в интервала 4,00 лв. – 4,30 лв. за килограм на едро. „За нас са ниски, но така или иначе, това е реалността”, коментира Стойчев. Цената на меда на дребно е от 8,00 лв. до 10,00 лв. за килограм, в зависимост от вида. 545 са били регистрираните пчелари в областта през 2012 година, през следващата година те са се увеличили и по последни данни на Областната дирекция по земеделие в Добрич те наброяват 612. Броят на регистрираните пчелни семейства е 46 662. Според Стойчо Стойчев обаче, реалният брой на занимаващите се с пчеларство в областта е около 2 000 души и съответно около 65 000 са пчелните семейства.

Два основни проблема отчитат от бранша в региона. Първият е свързан с отравянията на пчели вследствие на третирането на земеделски площи с препарати. Стойчев посочи, че големият проблем в страната ни е липсата на лаборатория за установяване на такива отравяния. Най-близките лаборатории са в Унгария, Германия и Испания. Стойчев уточни, че използваните в земеделието препарати се разпадат до 48 часа и докато пробите биват транспортирани до някоя от лабораториите в чужбина, вредните вещества се разпадат и не може да бъде установено тяхното наличие.

Освен това разходите за изследванията и превоза на пробите е за сметка на пчеларите, което много оскъпява процесът. Това е причина много малко производители на мед да изпращат проби за подобен род анализи.

Другият проблем са зачестилите кражби на пчелни семейства в областта. Само в община Каварна през последните два месеца са откраднати около 80 пчелни семейства, каза Стойчо Стойчев. Най-пресният пример е от вчера, когато в село Калина са откраднати 88 пчелни семейства само за една вечер. Предположенията в бранша са за действащи мобилни групи, които крадат кошерите с пчелните семейства в тях. Приблизително 300 лв. струва един кошер с пчелните семейства, каза Стойчо Стойчев.