Конкурсът "Спасяването на българските евреи" става национален

Мисия Пловдив

20-03-2014, 18:09

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ще се провежда в още 11 града на страната

Конкурсът за есе на тема "Спасяването на българските евреи" излиза от рамките на СОУ "Патриарх Евтимий" в Пловдив и става национален, похвали се председателят на Израелско-Българският институт д-р Невен Енчев при среща с ученици в Народната библиотека "Иван Вазов".

Инициативата ще стартира в още 11 български града.

Спасяването на 50-те хиляди български евреи е изключителен акт, с който България трябва да се гордее , но и за който българите трябва да говорят повече. Защото един полски евреин се завръща в Родината си с ужасната мисъл за Холокоста, съвсем с други чувства се завръща тук един бъргарски евреин, той си идва с благодарността за спасението.

Младите хора ще пишат есетата си по впечатления върху книгата на проф. Михаел Бар Зоар "Извън хватката на Хитлер". По традиция победителите – класиралите се на първо и второ място, ще посетят Израел, където ще се срещнат с депутати и представители на наследници на спасените български евреи. Срокът за предаване на есетата е до 15 април в СОУ "Патриарх Евтимий". За останалите училища – децата ще бъдат информирани от ръководствата.