Учители – магьосници и талантливи деца превръщат коридор в сцена

Животът

21-03-2014, 14:30

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Магия в училище!

СНИМКИ: 9 дни изложби, състезания и драматизации в училище "Драган Манчов" в Пловдив

Суетня цари в коридора на основно училище "Драган Манчов". Салонът бързо се превръща в театрална сцена и място за публика. След секунди започва представление. Учениците от I в клас тръпнат. Репетирали са постановката "Конкурс в гората" близо половин година. Драматизацията в стохотворна форма е написана специално за тях от Джени Панайотова, учителят, който ги подготвя следобед. "Никак не е лесно да се направи подобна пиеса. Иска се голямо търпение", споделя емоционално педагогът минути след спускането на завесите. Родителите са във възторг. Аплодират преобразените си деца. Лиса, Мечо, Вълчо ... гримирани и натъкмени събират овации. Радват се, танцуват. "Костюмите съм ги правила с една приятелка, не сме шивачки, импровизирахме", разказа още Панайотова и чертае планове за нови проекти.

На метри от сцената виждаме подредена изложба. Вълшебно изрисувани стъклени шишета, картини с туш, табла за Левски.

Идеята за творчество върху стъкло хрумнала спонтанно на Даниела Шумарева, класна на II б. "Децата се запалиха, не сме използвали специални техники. Нужни бяха темперни бои и много ентусиазъм", доволна е учителката. 

"Обичат да рисуват, работят с огромно желание", допълва и учителят-художник Юлий Шумарев. Върху восъчни картони с туш талантите издълбали пейзажи, лодки, къщурки.

"Идеята за Декадата на отворените врати не е да се рекламираме за още ученици", каза директорът Борис Златарев. До вчера в училището са приети 97 заявления от родители на бъдещи първолаци. Първият звънец през септември ще бие за 4 първи класа.

"За нас е важно децата да чувстват принадлежност тук. Да казват "това е моето училище" и да се гордеят", обясни Златарев. Прагът на "Драган Манчов" всяка сутрин се прекрачва от близо 400 ученици.

Програмата на Декадата продължава. Утре поканата е към бъдещите първокласници. В 11 часа започва пролетен празник на математиката. Приготвени са тестове с оцветяване и занимателни задачи, после на таблети малките ще решават математическа игра. Накрая всеки ще отнесе вкъщи сертификат.

Още от магията в училище може да видите във ФОТОГАЛЕРИЯТА.

Ето какво ще има през следващите дни на отворените врати:

22 март /събота/

11.00 ч. Пролетен празник на математиката за бъдещи първокласници

24 март /понеделник/

12.00 ч. – Проект УСПЕХ – "Аз обичам и пазя природата"

25.03. /вторник/

18.30 ч. – "Азбучна магия" – тържество – I в клас

26.03. /сряда/

18.00 ч. – "Приказен бал" – тържество - I б клас

27.03. /четвъртък/

12.00 ч. – Клуб "Питагор" – Математическо състезание – V клас

18.30 ч. – "Азбучна магия" – тържество - I а клас

Проект Упех – Сръчни ръце – изложба - I а клас

Проект Успех – Ръкотворница-чудотворница – изложба – IIIб клас.