Ердоган отряза комшиите от Twitter

Заплаши да стори същото и с Facebook и YouTube

Турският премиер Реджеп Ердоган наложи забрана на достъпа до социалната мрежа Twitter и заплаши с подобни стъпки Facebook и YouTube. Президентът Гюл пък обжалва забраната с мотива, че "спирането е неприемливо".

Ердоган се ядоса още преди време, заради излезлите материали, обвиняващи го в корупция.

Още вчера турски потребители с влизането в мрежата са били пренасочвани към съобщение за забраната на турския телекомуникационен регулатор, който се позовавал на съдебна заповед.

Само 12 часа след забраната, потребители са намерили начин как да я заобиколят. Една част от абонатите, започнали да използват мобилните си телефони за да туитват чрез смс-и. Други пък намерили начин как да манипулират настройките на DNS сървърите, което им осигурило нормален достъп до сайта.

Европейският съюз заяви, че е притеснен за въведеното ограничение, а комисарят на ЕС по разширяването прояви "сериозна загриженост" за водената от Ердоган политика относно свободата на словото.

Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус , определи блокирането на сайта като "безпочвено , безсмислено , страхливо деяние".

Самият Ердоган в своя реч е заявил: "Не ме интересува какво казва международната общност. Всички ще видите силата на Турската република".

Специалисти обаче определят подобна забрана като "технически невъзможна", а самият Twitter е пуснал съобщения как да се заобиколи въведената забрана, чрез използването на смс-и.

Това не е първото спиране на достъпа до социална мрежа в Турция. През 2010 година беше вдигнат двегодишен мораториум за използването на YouTube, наложен заради обидни клипчета за считаният за баща на съвременната република Мустафа Кемал Ататюрк.