Здравното министерство мълчи за отделението по изгаряния в Бургас

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева да има водеща роля при създаването на отделение по „Пластика и изгаряния” към МБАЛ-Бургас, а не пасивно само да констатира, че в най-голямата регионална болница няма такова звено поради липса на специалисти. Според депутат от ГЕРБ и областен лидер Димитър Бойчев наличието на подобно здравно звено е крайно наложително за град като Бургас.
 Димитър Бойчев припомни, че на 13 декември 2013 г., на територията на бургаската рафинерия, четирима работници пострадаха с тежки изгаряния. След инцидента се наложи те да бъдат транспортирани във Варна, тъй като отделението по „Пластика и изгаряния” към МБАЛ-Бургас беше трансформирано в сектор към хирургията до 2006 г., а след това окончателно закрито.
Поради тази причина, не за първи път, се наложи хора в изключително тежко състояние, в най-критичните за живота им моменти, да бъдат извозвани до болници в други населени места. В конкретния случай, при инцидента от декември м.г., един от пациентите почина във Варна.
„На територията на Бургас работи най-голямата рафинерия, на летището преживяхме терористичен атентат, през летните месеци в района населението се увеличава многократно, а хората са лишени от възможността при инциденти да получат помощ в отделение по „Пластика и изгаряния”, заяви Бойчев и припомни, че инициатива за възобновяване на отделението вече е предприета и от страна на Община Бургас.
„ ВБургас все още има специализирана техника за основните нужди на такова отделение, благодарение на няколко дарения от страна на рафинерията. В МБАЛ-Бургас се намира Барокамерата, но тъй като няма отделение по „Пластика и изгаряния” пациентите могат да я използват само за лечение извън клиничните пътеки”, допълни депутатът.
В държавната болница все още разполагат и с голяма част от флуидните легла „Клинитрон”, които са за пациенти с над 30% изгаряния. Здравното заведение  също така e оборудвано  с операционните и необходимите вани. Малка част от тях в момента се използва от други болници.