Стефан Вълдобрев: Живеем в свят на изчезващи опори

Животът

22-03-2014, 15:53

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

На нас българите не ни достига чувството за общност. Обединяваме се само когато мразим или воюваме срещу някого. Гледаме прекалено много назад във времето, нямаме идея за настоящето, а идеалът на бъдещето е то да изглежда като миналото.

Това казва актьорът и музикант Стефан Вълдобрев в интервю за вестник. "Труд". Бих добавил още – грешните модели за подражание, добавя актьорът в отговор на въпрос какво не ни стига, за да изградим едно проспериращо общество. "Залагаме на хайдути и мачовци пред интелекта и образоваността", казва Вълдобрев.

Той разказва за ролята на отец Петър, която изигра в "Стъклената река": "Ролята на отец Петър е важна за мен в няколко аспекта. Първо, работейки върху нея се опитах да затвърдя стила, който следвам: без орнаменти и излишно актьорстване, с вътрешна сила, а не с външна показност. Вторият аспект е далеч по-важен – имах шанса да изиграя персонаж, истински отдаден на вярата. Тъй като – да, вярващ човек съм – винаги съм се чудил защо изкуството ни е толкова опасно лишено от положителен, романтичен образ на български духовник. Повечето ни писатели, художници, драматурзи с някакво неразбираемо удоволствие превръщат свещениците в карикатури, чревоугодници или предатели. Не смятам това нито за справедливо, нито за вярно, нито за възпитателно. И без това живеем в свят на изчезващи опори, а страхът от бога фатално липсва у съвременния човек и му пречи да живее в хармония и смирение", казва Вълдобрев.

Може би е имало навремето кратки мигове на изкушение. Вече не, казва актьорът, запитан дали познава звездоманията. "Напоследък гледам на себе си като на предавател. Нищо повече от антена, която приема стихове, музика и емоции и ги трансформира в песни, партитури или роли. Тази мисъл ме отърси от напрежение и суети. Сега се забавлявам, чувствам се гост на партито. Наясно съм с въздействието на музиката, която правя, силата на текстовете, които пиша и стойностите на ролите, които играя, но това не ми пречи към всеки нов проект да подхождам с любопитството на дете и с мисълта, че ми предстои да трупам планини от познания", споделя Стефан Вълдобрев.

В отговор на въпрос какво го плаши и какво прави щастлив, артистът казва: "Плаши ме шеметната скорост, с която се развиват новите технологии и нашата зависимост от тях, както и размерите на бездуховност, които достига консуматорското общество. В последно време истински щастлив ме правят миговете с групата. Това обикновено са два часа на полет, фурор. Рокендрол от най-чиста проба", казва още музикантът.