Нови снимки на изчезналия самолет - този път от Китай (видео)

Кадрите са заснети само два дни след сензационните данни, оповестени от Австралия

Голямо парче от плаващи отломки е забелязано в отдалечената зона от Индийския океан, в която в последните няколко дни беше локализирано търсенето на изчезналия малайзийски самолет. Китайските сателитни системи са засекли във водата обект с размери около 22 на 13 метра, намиращ се на около 120 километра от мястото, където австралийските съоръжения заснеха вероятните плаващи останки от полет MH370.

Снимките са направени на 18 март, обяви днес държавните китайски медии, цитирани от „Дейли мейл”, два дни след тези на австралийския сателит.

След като на база неговите данни беше организирано търсене, в което се включиха няколко държави, австралийските екипи докладваха за забелязани множество малки предмети в района, включително дървен палет. За сметка на това един от новозеландските самолети, снабден със специална електро-оптична техника за наблюдение, който пристигна там впоследствие, съобщи за наличието само на големи обеми водорасли.

Откритието на китайския сателит беше обявено тази сутрин от действащия министър на транспорта на Малайзия Хишамудин Хюсеин на пресконференция, която той даде в Куала Лумпур, за да обяви последните новини около търсенето на изчезналия Боинг 777.

Тогава той показа написана на ръка бележка с данните от съоръжението, добавяйки, че властите на Китай ще направят официално изявление „след няколко часа”.

"Китайският посланик е получил сателитни снимки на плаващи обекти в южния коридор и страната ще изпрати кораби да ги проучат”, заяви той и добави: "Плаващият обект е дълъг 22 м и широк 30 м”. Данните бяха поправени впоследствие от китайската медия, според която точното съобщение е било „изгубено в превода”.

Така или иначе въпросните изображения, на които ясно се вижда „нещо”, което биха могли да бъдат отломки от малайзийския самолет, впоследствие бяха публикувани. Те дават нова надежда за разкриване на инцидента.