Днес ще бъде избран новият Русенски митрополит

Региони

23-03-2014, 08:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Патриарх Неофит: Свободата ни е дар от Бога!

Светият синод избира днес Русенски митрополит между Стобийски епископ Наум и Тивериополски епископ Тихон

Митрополитският избор ще се състои днес преди обяд в столичния параклис на Светия Синод. Денят за духовенството ще започне с литургия, а след 10.00 ч. ще се осъществи и самият избор.

Патриарх Неофит ще се обърне с няколко думи към присъстващите, след което Негово светейшество и останалите митрополити по старшинство ще влизат един по един в олтара на параклиса и върху разтворено Св. Евангелие собственоръчно ще изписват името на своя избраник - един от двамата епископи – Наум или Тихон - посочени от епархийските избиратели предната неделя.

В същото това време двамата епископи молитвено ще участват в светата Литургия в храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Веднага след като патриархът преброи подадените гласове и оповести резултата от избора, двамата ще бъдат призовани от патриаршеската катедрала. Негово светейшество ще извести избраника и с кратко слово ще го приветства в новата му служба.

На проведения миналата неделя Епархийски избор в Русе епархийските избиратели посочиха от листата на епископите кандидати за митрополитския престол двама за най-достойни да наследят бившия русенски митрополит, а сега - Светейший Български патриарх и Софийски митрополит Неофит - Стобийски епископ Наум, който получи 22 от 24 гласа, както и Тивериополски епископ Тихон, за когото гласуваха 15 избиратели. От Светия Синод съобщиха, че постъпили жалби по провеждането на избора няма, което предполага изборът да бъде счетен от Светия Синод за валиден.

Стобийският епископ Наум (Наум Андонов Димитров) е роден на 19 октомври 1968 г. във Варна. След отбиване на военната си служба през 1989 г. постъпва в паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” при гара Черепиш. През 1994 г. завършва Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На 22 декември 1990 г. като студент в Богословския факултет е постриган за монах от Браницкия епископ Герасим и под духовното старчество на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, в манастира „Св. ап. Петър и Павел” в с. Златар, Шуменска духовна околия. На Неделя Православна през 1991 г. е ръкоположен за йеродякон от митрополит Кирил в катедралния храм „Св. Успение Богородично” във Варна. На 26 юли 1992 г. е ръкоположен за йеромонах също от Варненския митрополит в старинния храм „Св. Параскева” във Варна.

От 10.9.1992 г. до 15.7.1996 г. е ефимерий и учител в Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий”, като летните месеци е бил ефимерий в Бачковския манастир. От февруари до май 1997 г. е на специализация в Гърция. От 1 юни 1997 г. е назначен за енорийски свещеник в гр. Велики Преслав, Варненска и Великопреславска епархия. На 20 декември 1998 г. е възведен в архимандритско достойнство от митрополит Кирил в храм „Св. архангел Михаил” във Велики Преслав.

По решение на Св. Синод на БПЦ от 1 април 2004 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод на БПЦ и за председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски”. На 17 март 2007 г. в храм „Св. Александър Невски” е хиротонисан с титлата Стобийски епископ. От 2010 г. е освободен от председателството в "Св. Александър Невски", за да бъде назначен там еп. Тихон. Задълженията си на главен секретар а Св. Синод изпълнява и до днес.

Тивериополският епископ Тихон (Христо Георгиев Иванов) е роден на 26 май 1945 г. в Щутгарт, Германия. Кръстен е в Руската православна църква там. Майка му е германка, а баща му е българин ­ оперен певец. Завръщат се през 1946 г. в България. През 1959 г. постъпва в Софийската духовна семинария в Черепиш, където негов класен наставник и възпитател е сегашният Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. Завършва през 1965 г. Отбива военната си служба в трудови войски. През 1967 г. постъпва като студент в Духовната академия, която завършва през 1971 г. с дипломна работа „Единството на Църквата”. Още като студент става един от основателите на хор „Йоан Кукузел”. От 1967 до 1975 г. е иподякон в храм „Св. Александър Невски”. Бил е певец в храм „Св. София”. От 1971г. до 1973 г. е бил технически редактор и коректор на „Църковен вестник” и сп. „Духовна култура”. През 1973 г. до 1975 г. е бил библиотекар на Св. Синод.

През 1977 г. заминава за Федерална република Германия. Там от 1978 г. до 1981 г. учи в средно медицинско училище. След завършването му постъпва в инфекциозното отделение на Катеринин хоспитал в Щутгарт, където работи като фелдшер и досега. От 1980 г. е секретар на тогавашния Главиницки епископ, сега Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. Монашество приема на 11 ноември 2000 г. Ръкоположен е за дякон от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон на 12 ноември. На 19 ноември е ръкоположен за йеромонах от Негово Високопреосвещенство архиепископ Теофан от Руската православна църква в град Берлин. Възведен е в архимандритско достойнство на 8 юли 2001 г. На 6 юли 2003 г. е ръкоположен за Тивериополски епископ.

Председател е на Църковната община „Св. Кирил и Методий” в Рим в църквата „Св. Викентий и Анастасий”. От юли 2009 г. е управляващ Западно- и Средноевропейска епрахия поради здравословни проблеми на епархийския митрополит Симеон. От 2010 г. е предстоятел на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” в София.