Тютюнопроизводител от Хасковско заплаши да се самозапали пред Народното събрание

Животът

23-03-2014, 11:05

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Живко Желев се закани да действа крайно, ако никой не му изкупи тютюна

Тютюнопроизводител от Хасковско заплаши да се самозапали пред Народното събрание, заради проблеми с изкупната кампания на продукцията в региона, предава Фокус.

"Ще запаля тютюна си пред парламента, след което ще се самозапаля", каза тютюнопроизводителят Живко Желев, който от вчера алармира институциите за проблемите в региона. "В момента съм започнал да правя подписка. Събрал съм около 200 подписа. Тръгвам утре по всички села. Започвам да се боря, заедно с държавата, ако тя иска, срещу монополистите на тютюна. Фирмите не изпълниха задълженията си към нас. Ние искаме да има ясна пазарна икономика. Фирмата, както изкупува в Гърция, да изкупува тук. Държавата, ако има възможност да помогне, ако не тя има право да вземе лиценз, да освободи пазара и на тяхно място да дойдат други хора", допълни той.
"Заминавам в понеделник за София, за да пусна жалби към институциите. Една седмица ще бъда там. Искам да дам две фирми на главния прокурор, същевременно ще направя едно изявление с нотариално заверено изложение до всички парламентарни групи, до шефа на ДАНС, заради конфликт на интереси при изкупуването на тютюна”, каза още той. Живко Желев се закани да действа крайно, ако никой не му изкупи тютюна: "Даваме срок от 5 дни. Ако не дойде някой, да ни изкупи тютюна, моят тютюн е натоварен на два камиона. Ще запаля тютюна и аз ще се запаля там. Това ще го обявя на всички. Аз не се крия. Физически и психично съм здрав. Преди да го направя, ще се освидетелствам в психолабораторията в Пловдив. Каня всички българи пред парламента, ще го направя показно. Ако ме спасят като се паля, да ме спасяват, ако си ида, да си ида. Децата ми ще бъдат с мен пред сградата на парламента. Това е моята подкрепа”.
В съобщение, разпространено до медиите, се казва: "Ние, тютюнджиите, сме твърдо за това да има ясен график за сключването на договорите за Кампания 2014 по отношение на тютюна, засетите площи и снабдяването със семена. През съботния ден станахме свидетели на грубото погазване на договорните отношения с дружество от Шумен с гръцки собственик. Експертите-оценители не спазиха клаузите в договора, не успяха да определят какъв сорт е тютюна, който е около 50 тона, това е ориенталски тютюн от най-висока класа. Вече 5 месеца сме принуждавани да продаваме стоката си на цени, които са под себестойност, така че да фалираме и да загубим заложените си имоти и земя. Настояваме държавата да се намеси и спре грабителството спрямо нас. Нашите семейства са опрени до стената, ние вече сме в тотална безизходица."