Сух режим заплашва баловете, курортите в паника

Големите черноморски курорти изпаднаха в паника от евровота, който съвпада с абитуриентските балове. Причината за страховете им е практиката да се забранява употребата на алкохол на обществени места, когато гласуваме.
Съвпадението на изборите за Европейски парламент с абитуриентските балове може наистина да обърка сметките на хотелиери и ресторантьори, а и на самите празнуващи. Справка в регионалните инспекторати показва, че повечето училища са избрали датите 24 и 25 май, за да отбележат завършването на дванадесетокласниците. Основната причина е, че тази година държавните зрелостни изпити са на 21 и 23 май, и е нормално купонът да е след тях, съобщава bTV.
Неделята на 25 май обаче е и денят, в който ще се проведат изборите за евродепутати. Именно практиката в деня за размисъл и по време на вота кметовете да забраняват употребата на алкохол на обществени места, с цел опазване на реда, е на път да провали празника. Само в Слънчев бряг по над 2000 абитуриенти вече са капарирали бала си и в двете вечери.

 Руската гимназия в Бургас традиционно изпраща зрелостниците си на 24 май, а купонът е в Слънчев бряг. „Това е традицията! Сега трябва да нарушим традицията за едни избори?! Не мисля!” категоричен е учителят по география Митко Бакърджиев.
„Това беше най-най-неудачният момент да направят изборите. Не, че алкохолът е най-важното нещо, но малко или много повдига настроението“, коментира ученичка. „Няма как, ще се пие и това е! Това е един път в живота, трябва да се отпразнува! Кога пак ще сме абитуриенти?!” допълват младежи.
Забраните имат обратен ефект, смятат учителите и гарантират, че могат да контролират абитуриентите, най-малкото защото празнуват с тях, дори и в дискотеката. В един хотел край морето готвят празненство за общо 500 зрелостници, които са платили капаро и вариант за куверт без алкохол няма. „От сега казвам, че със сигурност няма да се спази това нещо, ограничението на алкохола точно тази вечер”, категоричен е управителят Слави Панайотов.
От Община Бургас обясниха, че няма да забраняват алкохола, както е било и на последните избори. От Несебър обаче се застраховаха, че ще изпратят официално запитване до ЦИК за съвет как да процедират с абитуриентите. Във Варна е почти сигурно, че ще има вето на кмета върху спиртните напитки, въпреки че и там все още чакат указания.