Стобийският епископ Наум е новият Русенски митрополит

Епископ Наум бе избран с 13 гласа, от общо 13 гласували

Стобийският епископ Наум е новият Русенски митрополит.

Епископ Наум бе избран с 13 гласа, от общо 13 гласували. За другия кандидат, епископ Тихон, не е подаден нито един глас. Епископ Наум досега беше главен секретар на Светия Синод.

Стобийският епископ Наум (Наум Андонов Димитров) е роден на 19 октомври 1968 г. във Варна. Завършва средно образование в ТОХ “Проф. д-р Асен Златаров” в родния си град. След отбиване на военната си служба през 1989 г. постъпва в паралелния курс на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” при гара Черепиш. През 1994 г. завършва Богословския факултет при Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

На 22 декември 1990 г. като студент в Богословския факултет е постриган за монах от Браницкия епископ Герасим и под духовното старчество на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, в манастира “Св. ап. Петър и Павел” в с. Златар, Шуменска духовна околия.

На Неделя Православна през 1991 г. е ръкоположен за йеродякон от митрополит Кирил в катедралния храм “Св. Успение Богородично” във Варна. На 26 юли 1992 г. е ръкоположен за йеромонах също от Варненския митрополит в старинния храм “Св. Параскева” във Варна.

От 10.9.1992 г. до 15.7.1996 г. е ефимерий и учител в Пловдивската ду-ховна семинария “Св. Кирил и Методий”, като летните месеци е бил ефимерий в Бачковския манастир. От февруари до май 1997 г. е на специализация в Гърция.

От 1 юни 1997 г. е назначен за енорийски свещеник в гр. Велики Преслав, Вар¬нен¬ска и Великопреславска епархия. На 20 декември 1998 г. е възведен в архимандритско достойнство от митрополит Кирил в храм “Св. архангел Михаил” във Велики Преслав.

По решение на Св. Синод на БПЦ от 1 април 2004 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод на БПЦ и за председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник “Св. Александър Невски”.

На 17 март 2007 г. в храм “Св. Александър Невски” е хиротонисан с титлата Стобийски епископ.
От 2010 г. е освободен от председателството в „Св. Александър Невски”, за да бъде назначен там еп. Тихон. Задълженията си на главен секретар а Св. Синод изпълнява и до днес.