Лисици плъзнаха из Пловдивско, обезглавяват кокошки

Животът

23-03-2014, 14:16

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Цяло село под обсада, хората търсят помощ от ловната дружинка

Нови заселници в обезлюдените села в Пловдивско – за съжаление, не става дума за хора, а за диви животни.

Преди месец Георги Коев открива част от кокошките си обезглавени. Нападението се повторило след няколко дни. „Един път намерихме шест - главите им ги няма! А сега - изчезнаха нацяло - по перушината там ги открих, където е дупката.", разказва той.

Мистериозният звяр се оказва лисица. „Ръждива лисица.... Мога да ти кажа, че е мъжка...от сто метра, както бягаше - мога да ти кажа, че е мъжка, охранена, и с 5 сантиметра накрая с беличко.", описва я Вълко Йончев.

По-късно става ясно, че лисицата не е една. Само за няколко дни новопоявилите се хищници избиват десетки кокошки из цялото село.

„Аз живя в тая къща, насреща, през оградата влизат, в на тоя комшия влизат. Лично съм ги виждал! Даже съм ги гонил с тоягата - тя ме гледа и не бяга, бе?!", спомня си Велю Йончев. Друг съсед има кучета, но въпреки това дивото животно се чувства като у дома си в двора му.

Преди 20 години в село Точиларци живеели над 360 суши. Днес са около сто. В много от изоставените къщи се самонастаняват лисици и чакали.

Местните не помнят подобна инвазия на диви животни в селото, предава bTV. Точиларци е само на 30 километра от Пловдив, далеч от планини и гори.

„Гладни ли са, няма какво да ядат ли - та са тръгнали из селото.. И много хора се оплакват. Ами, притеснена съм, знаеш ли вечер как затварям кокошките, страх ме е!", откровена е Велика Коева.

Хората от Точиларци молят ловната дружинка от района да им се притече спешно на помощ. За самотните възрастни хора загубата на кокошките е равнозначна на гладуване.