Измислиха контактни лещи за нощно виждане

Животът

23-03-2014, 18:47

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

След всички цветни и разнообразни модели контактни лещи, учените разработват модел със специални инфрачервени лъчи, които да осигуряват перфектна видимост в тъмното.

Според изобретателите, с помощта на инфрачервена връзка новото откритие ще може да изгради сензор, способен да улавя всяка видима светлина. Те вече са изградили прототип, по-малък от нокът, за който експерти смятат, че един ден може да бъде вграден в обективи за войници или за приложение в друга сфера, с нужда от нощно виждане.

Изследователят Зауи Зонг от университета в Мичигън твърди, че стъпаловидният подход, който използват за създаването на лещите, може да доведе до ултра-тънки сензори.

"Можем да направим целия проект уникално тънък. Той може да се постави върху контактна леща или да се интегрира към мобилен телефон", коментира Зонг, асистент професор по електрическо и компютърно инженерство.

Ако проектът бъде реализиран, експертите смятат, че би могъл да стане се превърне в необходимост за най-разнообразни дейности, като с най-много положителен ефект ще се ползва от военните среди.