Битката за Безистена на Ямбол отново в съда

Крими

24-03-2014, 08:00

Снимка:

bulgariatravel

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Безистенът в Ямбол остава собственост на общината

Главното мюфтийство обжалва решението на Ямболския окръжен съд според, което сградата е собственост на общината. Очакват се протести пред Апелативния съд в Бургас .

Бургаският апелативен съд  ще гледа днес делото за собствеността на ямболския Безистен по искане на Главното мюфтийство в София. Сградата е един от символите  на Ямбол и паметник на културата.

От Главното мюфтийство настояват Безистена да им бъде  предоставен, тъй като са били на мюсюлманската общност и са отнети по незаконен начин. Окръжният съд в града обаче излезе с решение в полза на общината и отхвърли като неоснователни претенциите на мюфтийството. Освен сградата, от мюфтийството поискаха и земята под нея, както и 120 000 лева обезщетение. Пред магистратите в Ямбол, от мюсюлманското вероизповедание не успяха да представят доказателства, че имотът е бил техен и е незаконно отнет след 9 септември 1944 година. От своя страна, община Ямбол представи достатъчно документи, че имотът е бил общински още от 1924 година.

По време на делото в Ямбол, пред съдебната палата, имаше десетки протестиращи, като в някои от случаите митингите бяха по-дълги от съдебните заседания. Протести се очакват и днес в Бургас. Заседанието е насрочено за 14 часа в Апелативния съд.