Изпращането на баретите в Лясковец е престъпна самонадеяност

Според ген. Атанасов целта е демонстрация на сила, която да се прожектира през "МВР пикчърс"

Като „престъпна самонадеяност” определи използването на специалния антитерористичен отряд при акцията в Лясковец ген. Атанас Атанасов, който бе изброен сред хората, имали вина за сегашното състояние на МВР и службите, които се опитват да извлекат политически дивиденти от трагедията.

„Не съм на служба в МВР от 12 години. Това е несериозно – търсят се различни начини да се избяга от отговорност. Има конкретна ситуация, има конкретно ръководство, има трагедия със загинали и ранени. Може би тези хора искат никой да не коментира и да не им се търси отговорност. Като се поставят публично въпросите за този провал - това е механизъм за търсене на отговорност”. Това коментира той в ефира на "Здравей, България", Нова телевизия.

„В случая се използват откровени лъжи, за да се манипулира общественото внимание. На първо място е лъжата, че бившите управляващи са виновни. Изначално не е работа на специализирания отряд за борба с тероризма да прибира хора с психически отклонения. Трябвало е да бъде осъществен оперативен контакт с това лице (бел. ред. - Петко Петков)”, обясни представителят на ДСБ. По думите му убиецът от Лясковец е трябвало да бъде изведен доброволно.

До януари Петков не е отправял заплахи към никого, писал е жалби и се е оплаквал, но не е заплашвал, посочи още Атанасов. Според него изпращането на баретите е „престъпна самонадеяност”. „Това е някакво изхвърляне на ръководството”, смята бившият шев на Национална служба „Сигурност”. „Това е измислена среда, в която да се покаже демонстрация на сила, след което да се прожектира през ‘МВР пикчърс’… За съжаление няма особена промяна по отношение на публичните демонстрации. Преди един я играеше основната роля в МВР, сега - друг. Министерството на вътрешните работи и полицията са органи, които трябва да подпомагат хората, а не да ги плашат”.

Атанас Атанасов не вярва на тезата, че операцията е провалена от търновските полицаи, които според него не са отишли да снимат къщата на Петков на своя глава. „Това е основната измислица, за да може да се имитира в публичното пространство, че е имало саботаж, което пък е пълен абсурд”.