Над 2500 деца от цялата страна участваха в „Орфеево изворче“ в Стара Загора

Стара Загора Лайф

24-03-2014, 16:56

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 2000 изпълнители идват в Стара Загора за „Орфеево изворче“

Във времето на фестивала те пяха, танцуваха и свириха на 6 сцени

Над 2 500 деца от цяла България се изявяваха на 6 сцени в рамките на тридневния Национален музикален детски фолклорен конкурс „Орфеево Изворче“, който се проведе в Стара Загора.
От 21 до 23 март те изпълниха залите с магията на неподражаемото си фолклорно изкуство. Под лъчите на топлото пролетно слънце, празничното настроение се пренесе по улиците и парковете на града.

Наградата на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров диплом и марков синтезатор получи фолклорна група ”Веселина” от Център за изкуства гр.Благоевград, с  ръководител - Веселинка Боянова. Тя беше връчена от зам.-кмета Иванка Сотирова, която поздрави гостите и участниците във фестивала.

Конкурсната програма се проведе в залите на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Държавна опера – Стара Загора, Дом на културата, Център за наука култура и изкуство, НЧ „Родина 1860“ и НЧ „Св.Климент Охридски“ 1858“.

Официалното награждаване на лауреатите на конкурса се състоя на сцената на Драматичния театър „Гео Милев“. Поздравителни адреси до организаторите изпрати президентът на Република България Росен Плевнелиев и министърът на образованието и науката –проф. Анелия Клисарова.

Камерна група от СОУ „Л.Каравелов” гр. Пловдив с ръководител  Христина Лесова получи диплом, статуетка на „Орфей” и парична премия от председателя на Тракийско дружество „Одринска епопея” Петра Мечева.

С диплом, плакет с лирата на Орфей  и парична премия си замина за с. Широка лъка Народен хор при НУФИ ”Широка лъка” с ръководител - Ганчо Гавазов.

Наградата им беше присъдена от организаторите от Националния музикално – фолклорен съюз „Орфеево изворче”.

Празникът, включен в културния календар на Община Стара Загора, завърши с голям гала – концерт на отличените лауреати.