Автомобил чете мислите ни

Животът

24-03-2014, 22:00

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Целта на учените е да се разработи софтуер, който да успява в реално време да проследи жестовете на лицето

Ако понякога сте ядосани, когато сядате зад волана, трябва да знаете, че колите на бъдещето ще имат уникалната възможност да преценят кой може да се качи и кой не. "Пежо" в партньорство с швейцарски федерален технологичен институт разработват инфрачервена камера, която ще се може да се насочва към лицето на шофьорите в автомобилите.

Целта на учените е да се разработи софтуер, който да успява в реално време да проследи жестовете на лицето и ще даде възможност на приложения да откриват, например, дали има наличие на умора, пише "Всеки ден".

Ако технологията бъде развита успешно, колата ще може да "разчита" състоянието на водачите и ще променя настройките за сигурността.

Засега според изследователите камерата може да разпознава седемте универсални емоции, изразявани от човешкото лице - страх, гняв, радост, тъга, отвращение, изненада и подозрение. Учените все още работят върху разпознаването на раздразнение и разсеяност. Разработва се и детектор за умора, който ще проследява колко широко са отворени очите.