Благовещение и ден на майката в „Хеликон”

Тази година на 25 март в 17 часа след обед ние ще се съберем пред малката бронзовата скулптура „Майка”

„Хеликон” почита този празник всяка година – с концерти, проповеди, черковнославянски песнопения... Но оставаме с впечатление, че от край време той си остава някак камерен. А не искаме много: просто на този ден да се спомним за нашите майки, да ги прегърнем и да им поднесем пролетно цвете; ако те вече не са сред нас – да запалим свещ, да се прекръстим и да си припомним хубавите си мигове с тях. Искаме повече хора да празнуват този ден, да го помнят и очакват.

Тази година на 25 март в 17 часа след обед ние ще се съберем пред малката бронзовата скулптура „Майка” на Иван Лазаров в Националната художествена галерия. Ше си припомним историята на тази творба – как тя – вече в друг размер - е отишла пред родната къща на Димчо Дебелянов в Копривщица, от кое стихотворение е надписът в основата му …и в кротък унес чака тя да дойде нейното дете… Това ще чуем от изкуствоведката Весела Радоева.

Писателката Теодора Димова ще прочете откъс от романа си „Марма, Мариам” и ще говори за празника.

На 25 март, Благовещение, преди 80 години е роден Христо Фотев. В стихотворението си „На майка ми” той пише:

... Мамо,
не остарявай, моля те - и никога
не вярвай през деня на огледалото.
В очите ми се гледай непрекъснато.
Съпротивявай се срещу тъгата си.
За здравето си се бори отчаяно.
И защитавай, моля те, душата си
от бръчките, от пясъка на времето...

Ще си спомним и за него.

„Хеликон” кани своите приятели на 25 март 2014 от 17 часа в Националната хуожествена галерия, край „Майка” на Иван Лазаров.