Личната карта става вход за лечение в болница

Новините

25-03-2014, 07:18

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Надлимитните дейности на лечебните заведения няма да се плащат без проверки

Пациентите няма да могат да влизат в болница без лична карта, тъй като тя ще стане физически вход към системата. Надзорниците на здравната каса са приели вчера в болничната помощ да се въведе система, която ще позволи чекиране на документа за самоличност при посещението на пациента. Подобна система има в парламента, където картата се сканира и е ясно кой кога точно е влязъл и къде е отишъл.

Идеята беше лансирана от шефката на НЗОК Румяна Тодорова по време на изслушване в парламентарната здравна комисия. Според Тодорова реалистично е до края на годината да минат всички процедури и да бъдат изградени такива системи първо само в болниците, тъй като там са големите течове в здравната система. И в момента без документ за самоличност не може да се постъпи в лечебно заведение, но той се използва само за доказване на личните данни. Веднъж влезли в системата на болниците обаче, те биха могли да се използват за отчитане на дейности, без реално пациентът да е бил там и да ги е получил, т.е. след неговото изписване. "Сега пациентът е само едно ЕГН, зад което стоят някакви дейности. Но дали е бил там, дали ги е получил, не е ясно", коментира Тодорова.

И вчера надзорниците не приеха бюджетите на лечебните заведения, тъй като условието беше да се срещнат с премиера Пламен Орешарски, с когото да се обсъдят проблемите с финансирането в сектора. Среща имаше в късния следобед вчера, която продължи над два часа и половина и завърши след редакционното приключване на броя. Шефът на надзора и зам.-министър на здравеопазването Бойко Пенков обаче обяви, че от 1 април на болниците ще се определят месечни прогнозни бюджети вместо, както е в момента, тримесечни. И всяка надлимитна дейност ще се заплаща с месец закъснение след проверки.

До решението за месечни бюджети се е стигнало, след като е станало ясно, че за три месеца се натрупва прекалено голям преразход и няма големи възможности за преразпределение и оптимизиране на разходите, както и за засилване на контрола. "Целта на промяната е да може да се прави анализ на изпълнението на болничната помощ и лекарствата по региони и там, където има освободени средства, да бъдат прехвърляни другаде", обясни Пенков. Според изпълнението на бюджета на НЗОК в момента в края на годината надзорници прогнозират дефицит между 150 и 250 млн. лв.
ОЩЕ КОНТРОЛ
Личната карта да стане електронна с чип при подмяната й, за да се ползва за електронното управление, предлага министърът на транспорта Данаил Папазов на правителството. Това става ясно от публикуваната стенограма на заседанието на кабинета във Видин, на което беше одобрена стратегията за е-управление до 2020 г. Електронната индентификация, плащането на е-услуги и кой ще бъде системният интегратор са въпросите, по които трябва да се вземе решение, за да тръгне е-управлението, става ясно от изказването на министър Папазов. Ако решим тези въпроси, "аз ви казвам, че ние в рамките на един месец ще пуснем над 200 услуги, в рамките на няколко дни даже може да започнат първите услуги", казва министър Папазов. Правителството обаче не взема решение по поставените проблеми. На практика това е старата идея на ГЕРБ личната карта да стане електронна до 2015 г. Дори бяха издадени 5000 електронни карти. В здравеопазването също разчитат това да стане факт, като в личната карта се вкара и информацията със здравното досие на пациента.