Променят правилата за потребителските кредити

На извънредно заседание Народното събрание ще обсъди на второ четене промените в закона за потребителския кредит

С промените се премахва таксата за предсрочно погасяване на заема. Тя ще се заплаща, само ако предсрочното погасяване се прави през първата година от кредита , и тя ще бъде в размер до 1 процент.

На заседанието на бюджетната комисия беше направено предложение да отпадне таксата за предсрочно погасяване и на кредити, сключени преди приемането на сегашните промени. С тях отпадат и таксите за одобрение, усвояване и управление на кредита.

Друга съществена промяна е свързана с обезпечаването на жилищния кредит. Вариантите за избор са два. В единия банката ще предлага заем, при който обезпечението е само до размера на ипотекирания имот и при необслужване на заема банката ще го взима като лихвата ще бъде по-голяма. Във вторият вариант, както е и в момента, при необслужване на заема, банката продава имота, а потребителят продължава да погасява заема до пълния му размер при по-ниска лихва.

Депутатите ще обсъдят на второ четене и закона за Сметната палата, която ще се ръководи от колективен орган. Той ще се състои от председател и 8 членове. Те ще се избират от парламента с мандат от 7 години.