Кой ще ремонтира "Руски паметник"?

Общината обяви обществена поръчка и за мониторинг на инфраструктурата

Обществена поръчка за ремонт на площад "Руски паметник" обяви Столична община. Предвижда се работата по обновяването на кръговото кръстовище и надзорът да струват 3,33 млн. лв., според сайта на Агенцията за обществени поръчки.
За 2014 г. общината има амбициозна програма за реконструкция, изграждане и разширение на улици и булеварди, за което е планирано да бъдат похарчени 71 млн. лева – освен за ремонта около Руски паметник, и за булевардите "Сливница", "Арсеналски" и "Ботевградско шосе"; рехабилитация на участък от "Цариградско шосе", ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Братя Бъкстон"; изграждане на кръстовище на две нива на бул. "Пейо Яворов" до Семинарията, естакада при бул. "Акад. Ив. Гешов" и бул. "България", както и ново кръстовище на Лъвов мост.
В заданието за "Руски паметник" се отбелязва, че площадът вече не може да поеме автомобилното движение и маршрутите на градския транспорт. При реконструкцията му ще бъде запазен централният кръг, където се намира градинката с паметника, като около него ще има три пътни ленти.
Релсите на трамваите ще бъдат изместени в локално трасе и ще бъдат отделени от кръговото движение. Паветата ще изчезнат и ще бъдат заменени от асфалтобетонова настилка за много тежко движение. Ще бъдат подменени ВиК системата, съществуващите ел. кабели и частично - уличното осветление.
Подменят се 250 м релсов път и контактно-кабелна трамвайна мрежа. Според обявлението на общината максимално ще бъде съхранена съществуващата растителност, ще се засади нов жив плет, предвидени са тревни и цветни площи и нов кът за отдих с пейки и цветя. Ще се засадят нови 38 дървета (основно сребролистна липа).
Кандидатите за строителните дейности трябва да имат реализиран оборот от договори за изпълнение на строително-монтажни работи в пътното строителство минимум от 8 млн. лв. общо за 2011, 2012 и 2013 г.
Общината е обявила още една обществена поръчка – за проектиране и внедряване на автоматизирана информационна система за мониторинг и управление на инфраструктурата. В системата ще бъдат включени осветлението, хоризонталната и вертикална пътна маркировка, светофарите, вело трасетата и пътните ремонти. Системата ще струва 375 хил. лв. на столичани.
И за двата търга оферти се приемат до 17.04.2014 г.