На гости на баба Ванга

На днешния празник къщата на пророчицата отваря врати за посетители

На днешния християнски празник Благовещение врати за посетители отваря домът на една от най-мистичните и емблематични фигури в българската история, за която се смята, че стои много близо до Бога - покойния пророк Ванга.

Баба Ванга, както през годините свикнахме да я наричаме, живееше и посрещаше хилядите хора, търсещи помощ от нея, в скромния си дом в село Рупите, община Петрич.

След като светицата почина на 11 август 1996 г. на 85-годишна възраст, повече от 18 години къщата беше затворена. До днес.

Идеята на организаторите е освещаването на дома на Ванга да бъде извършено навръх Благовещение, когато е и нейният имен ден, пише "Монитор".

За да усетят посетителите още по-добре особената атмосфера на този мистичен дом и да се докоснат до великата жена, живяла там, те са се постарали максимално да доближат обстановката до автентичния й вид. Навсякъде в стаите са окачени архивни снимки на Ванга с нейните гости, осигурени от фондацията, носеща името й.

"Захабените от времето вещи като покривки, черги, килими ги бракувахме, но поставихме нови, които са също подарявани на светицата", обясни управителят на храмовия комплекс "Рупите" Серафим Иванов.

Водосветът ще бъде извършен в 11:00 часа, след което хората ще могат да влизат свободно в покоите на баба Ванга.

От фондацията пък споделят, че на 14 октомври, по случай 20-годишнината на храмовия празник на църквата "Света Петка Българска" на Рупите, ще бъде издаден специален фотоалбум, проследяващ "целия земен и следземен път на баба Ванга".

В музейната експозиция на къщата ще присъстват всички 1411 вещи и предмети, които са били описани, преди да започне ремонтът на къщата в Рупите. Хората ще могат да се докоснат до тях, без да плащат такса - входът е свободен както за посещения на експозицията, така и за целия храмов комплекс "Рупите".