Кариера за варовик вдига пловдивско село на бунт

Животът

25-03-2014, 11:16

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Хората от Болярино готови да блокират и магистралата

С блокада на автомагистрала "Тракия" заплашват жителите на пловдивското село Болярино. Бунтът им е срещу изграждането на кариера за варовик, която ще взривява камъни на метри от къщите им, съобщава novanews.bg.

Най-голямото опасение е, че експлозиите ще са до газопровода и петролопровод. Хората вярват, че това поставя живота им в риск. Особено след инцидента с взрив на газ в Севлиево. Друго възражение е, че зелените баири, които ограждат село Болярино, могат да заприличат на огромни кратери.

В селото има 350 къщи и близо 500 души. Минка Нейчева живее само на 150 метра от бъдещата кариерата. Наскоро е похарчила около 3 хиляди лева за ремонт.

Тук непрекъснато, като минават тези тежки коли, земята ще се тресе. Не да се напука, а направо ще ми падне къщата, опасява се жената.

Кариера все още няма, но и друго тревожи местните жители – мястото на взривовете е трасето и на главния петролопровод и тръбата за синьото гориво на една от рафинериите в района.

Най-голямото ни притеснение е да не се получи експлозия от преминаващия наблизо газопровод, защото тя ще засегне не само нашето село, но и околните три села - Белозем, Болярино и Шишманци, обясни кметският наместник на Болярино Стефка Милиева.

 От фирмата инвеститор обаче не виждат опасност за населението, тъй като взривовете ще са контролирани.

Въпреки уверенията на управителя на фирмата, че разстоянията от централния газопровод са спазени, община Раковски застава на страната на хората и отказва да подпише необходимите документи, за да тръгне концесията.

Фирмата чака подписа на държавата, за да вземе находището за 35 години. От 2008 г. досега само са проучвали. За да се случи всичко, трябва да бъде направена оценка за въздействие върху околната среда.

Предстои обществено обсъждане, на което населението на Болярино и община Раковски е поканено. Вече е ясно как хората ще реагират на него - те вече събират подписка срещу кариерата и готвят жива верига.