Черноморец - Нефтохимик - едно (все по-малко) чакано дерби

По неофициална информация до днес сутринта закупените билети са едва около 500

Днес за последен път  на ниво А група в Бурас един срещу друг ще се изправят отборите на символичния домакин Черноморец и още по-символичния гост Нефтохимик. Защо символични - защото Черноморец не е истински домакин на Лазур, както Нефтохимик пък гост. Но такава е ситуацията в най-добрия град за живеене, в който много неща не са наред, както и футбола разбира се.

Парадоксално е, че в един уж развит център на страната като Бургас, който не пропуска да се похвали с какво ли не, като започнем от добре асфалтираните си улици, през велоалеите и Морската градина, та стигнем до пешеходната зона в центъра, на никого не му пука за футбола. Странно наистина, защото колкото и да е чудно и България вече има позитивните си примери в това отношение. И ако в Ловеч и Разград основите са поставени доста по-рано, то и Пловдив сега тръгва по този път. Скоро може би ще го последват и други по-големи и по-малки градове. Вярно е, че за голям футбол трябват големи пари. И Бургас бе пионер и пример в това отношение.

Преди почти 20 години или по-точно през 1997-ма бе направен първият стадион в България, на който 2/3 от местата бяха под козирки - стадион Нефтохимик. На него се играха контроли и официални мачове на националите, много отбори, включително и Нефтохимик игра на своя стадион в европейските клубни турнири. Защото единствен освен националния отговаряше в пълна степен на тогавашните критерии за провеждане на международни мачове.

През 2004-та за първи път златното поколение български футболисти се събра, за бенефиса на легендата на бургаския футбол Златко Янков. През 2009-та стадионът бе основно обновен отново и заприлича на тези, които гледаме по телевизията в различните евротурнири. Но тогава започнаха финансовите проблеми пред основния спонсор  и полека - лека нещата достигнаха до там, където са в момента. Няма смисъл да се припомнят.

Сега двата бургаски отбора са на дъното. Единият има съвсем малки теоретични шансове за оцеляване в А група, другият отдавна няма и такива. Затова и публиката, която днес ще заеме местата си на Лазур ще бъде значително по-малко от всяко друго дерби на Бургас. По неофициална информация до днес сутринта закупените билети са едва около 500. Пак според очакванията, на стадиона ще има не повече от 3000 - 3500 зрители, при положение, че на това дерби обикновено идваха не по-малко от 12 000, а често стадиона е бил пълен докрай.

Мачът днес е и едно състезание между двете агитки, които ще опитат да се надиграват по трибуните. Тук предварителните очаквания са "зелените" фенове да са по-многобройни и отново да доминират, така, както е в последните години.

На терена обаче по-стойностният  тим е Черноморец, който има в състава си доста повече класни футболисти. Но това не помогна на акулите, които загубиха двата си двубоя до момента - съответно с 3:2 и 1:0. Днес също по никакъв начин не може категорично да се прогнозира крайният изход, който ще е плод не толкова на моментната форма, колкото на психика и себераздаване от страна на футболистите.

Както и да завърши мачът обаче, тъжното е че това със сигурност ще бъде последното бургаско дерби на ниво А група, което ще се играе в Бургас. Последното за сезона ще бъде в Несебър, а след това - кой знае...