Повдигнаха обвинения на лъжесвидетел по делото за Катуница

Крими

25-03-2014, 12:50

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Нихат Али Ариф от квартал Столипиново бил гост на цар Киро във фаталния ден на убийството на Ангел

Районна прокуратура Пловдив е внесла обвинителен акт за престъпления, извършени от един от гостите на Кирил Рашков във фаталния ден преди началото на размириците в Катуница, заяви Антанас Илиев, говорител на Районна прокуратура. Повдигнати са обвинения срещу Нихат Али Ариф от квартал Столипиново, предава Фокус.

Първото обвинение е за това, че на 23 септември 2011 година Ариф се е заканил за убийство на Атанас Петров от село Катуница, като го е заплашил със сабя.

Второто повдигнато обвинение срещу него е за лъжесвидетелстване. За периода от 24 септември 2011 година до 29 февруари 2012 година в Пловдив пред старши разследващ полицай и пред съдия от Окръжен съд като свидетел съзнателно е потвърдил неистини.

Нихат Ариф твърдял в показанията си, че бусът, с който бе прегазен 19-годишния Ангел Петров от Катуница, се е движел бавно и не е спирал, а той самият не е слизал от буса и не е носил сабя. Това бе опровергано в съдебната зала от всички останали свидетели.

Ангел Петров бе прегазен от бус, пълен с роми пред дома си в Катуница. Младежът разхождал домашния си любимец привечер, когато микробусът връхлетял отгоре му, премазал го и го влачил десетина метра, без дори да направи опит да спре. Закаран в пловдивската болница, младежът починал от раните си.

Според свидетелските показания по-рано същия ден в селото станала поредната разправия на етническа основа и към убития Ангел са били отправяни смъртни заплахи от страна на младежи, роднини на ромския бос Кирил Рашков. За отправените му заплахи е имало и подаден сигнал в Районното управление на полицията. След смъртта на младежа, в селото избухнаха размирици, а жителите се обединиха с искане ромската фамилия да бъде изселена.