Парадокс: В по-бедните общини повече приемни семейства

Само 36 домакинства са взели деца за временно отглеждане

Три години кампании в помощ на приемната грижа не успяха да убедят бургазлии за социалната услуга в помощ на децата без родители или такива в риск.

Въпреки, че Бургас е един от градовете с най-силна социална политика по отношение подпомагането на процоцедури ин витро, в областта все още трудно може да бъде прокарана идеята за приемното родителство. Доказателството - до сега съществуват едва 36 приемни семейства в региона.

Според шефкат ана Социално подпомагане в Бургас - Тони Костова причината е в ниската безработица в областта, тъй като услугата се приема за социална работа и се заплаща.

Оказва се, че по-бедните общини са с много по-голяма готовност да приемат децата в нужда от тези в областния център.

Бургаска община, която е много по-голяма от Средец, има 13 приемни семейства, 4 от които са доброволни. В Средец, където безработицата е висока, приемните семейства са 14 и всички те са професионални. Освен това там роми са станали приемни родители. Костова изказа удовлетворение от грижите им, които полагат за децата.

 

Сумите, които получават приемните професионални родители са в зависимост от броя на децата. За едно дете те са 510 лв., за две - 544, за три и над 3 деца - 578 лв. Освен това се дават и допълнителни средства през годината. Така сумата за едно дете възлиза на около 700 лв. месечно.