За първи път подводни археологически проучвания край Шабла

Мисия Добрич

25-03-2014, 15:37

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

За първи път се планира подводно проучване на акваторията в района на Шабла - от нос Шабла на север до нос Карталийски. Това съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов. За това има постигната договореност с община Шабла за отпускането на 10 000 лв. за финансиране на проучванията, пише „Стандарт”.

Нос Карталийски е до българо-румънската граница, като обект на проучванията ще е основно акваторията на античния град Карон Лимен (карийското пристанище), както и да се състави картина на цялата акватория, защото до момента тя не е била проучвана, добави още Костадинов. Историкът се надява да бъдат постигнати успехи в проучването и то да стане традиционно.

Костадинов разказа още, че древното пристанище Карон Лимен вече наполовина е в морето, защото нос Шабла ерозира, но добави, че се надява да бъдат открити находки от градския бит и корабокрушения в района. Той изрази същи и притеснение, че множество от артефактите са унищожени от рапанджии, които тралят дъното.

"Все пак ние сме длъжни да проверим, това е част от работата на Регионалния исторически музей" - заяви Костадинов. За проучванията директорът на музея разчита на доброволци, които набира чрез обява във Фейсбук. "Оказа се, че след като пуснах съобщението в страницата си, се явиха три пъти повече доброволци от нужното - 15 души, освен археолозите. Всички желаещи са от Каварна и Варна" - сподели  Костадинов.