Ралица Денчева представя новата си изложба "Благовещение"

Домакин на едномесечната експозиция е БНР

Художничката Ралица Денчева представя от днес до 24 април своята нова самостоятелна изложба, посветена на днешния светъл християнски празник – „Благовещение”. Това информира Българското национално радио, чиято сграда е домакин на едномесечната експозиция.

Произведенията на Денчева са маслена живопис и рисунки. Те са посветени на красивия пролетен празник и на неговия дълбок символичен смисъл.

Самата тя споделя, че темата за Благовещение е актуална в съвременната култура на хората, тъй като празникът почита жената майка и хляба.

„Жената майка като природата, плодородната почва, като земята, като вместилището и обиталището. Тя е и всичко онова, което приема, обгрижва нещата с любов, с търпение, с милосърдие. И хлябът като символ на словото, на Божественото начало, на Благата вест, на Божественото семе, което е заложено във всеки човек“, обяснява авторката.

Самостоятелната ѝ експозиция дава възможност на посетителите да видят и усетят празника по начина, по който той е докоснал художничката. За нея Благовещението е тайнство, което се извършва във всеки един от нас – тайнство, което тя е претворила в картините си.

Ралица Денчева е родом от Русе и е възпитаник на Факултета по изобразителни изкуства към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. У нас и по света тя има над 30 самостоятелни изложби, а нейни творби са притежание на ценители от държави като САЩ, Франция, Япония и други.

Водещо начало във философията на нейното творчество е триединството на Любовта, Красотата и Живота. „За мене всички религии са като реки, които се вливат в един океан – океана на любовта”, обяснява тя.