Двама катерачи покориха една от най-големите пещери на планетата

Животът

26-03-2014, 00:28

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Двама скални катерачи – германецът Щефан Гловач и американецът Крис Шарма – покориха пещерата Мажлис ал Джин в арабския султанат Оман – една от най-големите в света, в която спокойно може да се побере Голямата пирамида от Гиза, пише EkipNews.bg.

Досега само няколко спелеолози са имали шанса да влязат в пещерата, но никой не се е опитвал да я изкачи от дъното до върха.
Изкачването, което предложи много изпитания на двамата алпинисти, е продължило две седмици. Стартът е бил от най-дълбоката точка на пещерата на 250 метра през арката й, като Гловач и Шарма са използвали платформи в скалите за отдих и планиране на останалата част от изкачването. Те разчитат само на осигурително въже и силата на ръцете си, висейки в отвесно положение часове наред. 
В края на всеки ден ги издърпват на повърхността, за да пренощуват, а на сутринта скачат с бънджи до точката, до която са стигнали на предната вечер. В крайна сметка успяват да се изкачат успешно догоре, макар и с някои контузии. На финала ги посрещат местни жители, които ги аплодират за смелостта и силата на духа им.