Социалните работници са готови за стачка

Животът

26-03-2014, 07:09

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ако се стигне до ефективен протест, той ще пламне през май

Социалните работници стягат стачка. Напрежението зрее най-силно в дирекциите в София, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Това каза за „Преса“ председателят на Синдиката на административните служители „Подкрепа“ Ефтим Боюклиев.

Ако се стигне до ефективен протест, той ще пламне през май. Основните искания на служителите са за увеличение на заплатите с 200 лв. и ежегодна актуализация на възнагражденията според инфлацията. Дирекциите „Социално подпомагане“ да се оборудват със съвременна техника и елементарни консумативи като хартия и тонер за принтерите, които в момента липсвали, е друго настояване на работещите. Често нямало дори молби-декларации за социално слабите, което създава напрежение. На много места бюрата и столовете в дирекциите били за изхвърляне, защото са много стари.

Промените в нормативни актове, засягащи работата им, да се съгласуват с тях, е друго искане на служителите. Заради решението на правителството надбавките да са 35 лв. за първо дете и 50 лв. за второ например те трябва да проверяват всяка майка за поредността на малчуганите й.

В системата работят над 3000 души и средното им възнаграждение в момента е между 450 и 500 лв.