20 причини да харесваме Запада

Животът

26-03-2014, 12:24

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Чували ли сте името Ян Коум? 38-годишният американец нашумя преди седмици, след като продаде фирмата си WhatsApp на фейсбук за 16 милиарда долара.

Ян е само на 38 години и със спечелените пари може да застели пътя от Ню Йорк до родния си Киев. Той е украинец, който имигрира с майка си в САЩ, когато е на 16. В Америка животът им не е лесен, но не е и много по-различен от този в Украйна. Поне в първите години. Майката чисти на две смени, храни сина си в кухня за бедни и от изхвърлени продукти от супермаркета. Успява да си стъпи на краката и да го изучи. Години по-късно Ян е програмист и му хрумва да направи мрежата за безплатен чат и споделяне на снимки WhatsApp.

 

450 милиона души я ползват в момента, а списание "Форбс" вече проучва биографията на Ян Коум, за да напише статия за него в следващата класация на богатите хора на планетата, пише 24chasa.bg.

 

Разбира се, не всеки имигрант става богаташ в Щатите. Но това не е невъзможно. Стига да имаш образование, хъс, добри идеи и поне малко късмет.

 

В родината на Ян можеш да станеш милиардер само ако си приятел с властта. Каквито и идеи да ти хрумват.

 

Това всъщност е основната разлика между западното общество и съветското и постсъветското такова. При "гнилия" капитализъм стремежът е обществото да даде равен старт на всички, а всеки стига там, където образованието, късметът и качествата му го заведат. В социалистическите общества бе задължителен равният край. Независимо от разликите в талант, трудолюбие или произход, всички трябваше да са еднакви. Освен, разбира се, номенклатурата и лакеите около нея. Постсоциалистическото общество не промени това съществено - номенклатурата продължи да е в пъти по-богата от обикновените граждани, а държавата и мафията спъват повечето опити на хората да забогатеят или поне да живеят нормално.

 

Това е една от основните причини потокът имигранти от бившия соцблок по посока на САЩ и Западна Европа да не секва.

 

Въпреки че Западът дава много повече шансове на отделния човек, на Изток продължава да се шири антизападната пропаганда. България не прави изключение. Няма история за Запада, която да е твърде тъпа, за да не й се вярва. Според най-често повтаряните легенди западняците сами си организират атентатите, педофили са, искат да ни направят всички хомосексуални и да узаконят инцеста, сношават се с животни и тровят нарочно храната, полята, водата и небето ни. Освен това те са дебели, глупави и емоционално осакатени.

 

Покрай кризата в Украйна се чуха лозунги и призиви като от късните 50 години на XX век.

 

"Стига порнография, стига "Макдоналдс", искаме си социализма", написа оня ден една от потребителките във фейсбук. Макар и не всички да стигат чак дотам, при оценката на действията на Путин се задейства подобен механизъм.

 

Всяко нарушение на международното право от страна на Русия намира оправдание в примери за нарушаване на международното право от страна на Запада. Разсъжденията са на принципа "А вие защо биете негрите?" Да, САЩ имат Гуантанамо. Но и най-много нобелисти в света. Да, Западна Европа има лагери, в които като сардели се тъпчат полуживи бежанци от Африка. Но имат и медицина и образование, които са мечта за останалите.

 

Техният свят с всичките му грешки е в пъти по-добър от постсоциалистическия, в който бежанци сме ние, местните граждани.

 

Мога да изброя поне 20 причини западната цивилизация да е по-добрата и те не са просто финансови.

 

1. Повечето нобелови лауреати са американци или западноевропейци.

 

2. Новите технологии са западен продукт. Американски е фейсбук, в който толкова антиамериканци споделят омразата си. Американски са twitter, youtube, whatsApp, google, ebay, amazon. Като всички те са фирми на обикновени млади хора, надарени с достатъчно талант.

 

3. Джиесемите, телевизорите, двигателите - всичко това са западни изобретения.

 

4. Лекарствата, които ползваме, са измислени на Запад. Медицината, която търсим, съществува на Запад. При това специално в Западна Европа тя е достижима и за най-бедния и отритнат член на обществото.

 

5. Автомобилите, които всички имат или мечтаят да имат, са предимно германски или американски. В краен случай японски и корейски.

 

6. Демокрацията може да е измислена в Древна Гърция, но е реалност в съвременните западни общества. Нейна неизменна част са спазването на човешките права, толерантността, свободата.

 

7. Ренесансът, Просвещението, хуманизмът са плод на западната култура.

 

8. Джон Атанасов може да е от български произход, но не е измислил компютъра в село Бояджик, Ямболско, а в Америка. Между другото, и той като Ян Коум е дете на бедни имигранти.

 

9. “Майкрософт” и “Епъл” са американски фирми.

 

10. Киното е френска приумица, издигната в култ от американците.

 

11. Холивуд е в САЩ. Барабар с Анджелина Джоли, Джордж Клуни и Джони Деп.

 

12. Бащата на всички леви интелектуалци - неолибералът Фрийдмън, също е американец. Казвам “бащата”, защото ако не беше той, нямаше да има идеи, срещу които левите интелектуалци да се обединят.

 

13. Същото важи и за милиардера Сорос, Рейгън, Буш, Никсън и всички останали американски “главорези” на високи позиции.

 

14. ЕС е западноевропейска идея.

 

15. ЕС ни е дал досега почти 8 млрд. евро, а ние сме внесли в общия бюджет по-малко от 5 милиарда.

 

16. ЕС направи така, че българската национална идея – България на три морета, да се преизпълни. Сега България е член на една общност с пет морета и един океан, в която всеки може да пътува и работи свободно.

 

17. Колкото по на запад отивате, толкова по-голям футбол се играе.

 

18. Моника Белучи е италианка.

 

19. Иги Поп е американец.

 

20. Западната музика доминира в света и това невинаги е лошо. “Бийтълс” са слушани както от шведските хипстъри, така и от нигерийските селяни. Лейди Гага обединява повече, отколкото може да разедини дори Путин.

 

Не на последно място, колкото и грешки да има в западните общества, те може да бъдат посочвани, критикувани и поправяни от обикновените граждани. Без риск за свободата и живота им. В постсъветските общества гражданите нямат значение, а системата не търпи критика. Както е казал Сталин: “Няма човек, няма проблем!”