Скандал в БСП! Червени депутати крещят на Янаки Стоилов

Мощен скандал с привкус на предстоящо разцепление на червената парламентарна група избухна вчера в Народното събрание

Кабинетът на шефът на парламента Михаил Миков буквално се тресеше, чуваха се силни викове, скандалът беше огромен.
Приближени на БСП ни донесоха, че депутати от БСП нападнали Янаки Стоилов – недоволни, че отново трябва да се съобразяват с ДПС, а не с интересите на столетницата.
Нищо не мога да кажа, да изчакаме другаря Станишев, била единствената реакция на Янаки Стоилов, а Михаил Миков се бил хванал за главата и се чудел как да потуши напрежението!
А то очевидно е огромно.
И в един момент може да доведе буквално до разцепване както на парламентарната група – така и на червената партия.
Отношенията между управляващите партии БСП и ДПС се изостриха заради квотите в ЦИК, разпределени от президента и бонуса, даден от Лютви Местан на ГЕРБ.
Лидерът на ДПС обяви, че е съгласен ГЕРБ да вземе от неговата бройка в комисията, както иска държавният глава.
В декларацията си от парламентарната трибуна Местан даде да се разбере, че не смята за виновни единствено ГЕРБ и президентът за скандала, а отправи упреци и към БСП.
"Отказваме се от третата квота – нека всички бъдат доволни.
"Ако четете упрек, той не е непременно към ГЕРБ", заяви Местан, като клъвна Мая Манолова за некадърния й и безумно слаб нов Избирателен кодекс.
Напрежението стана явно след като се разбра, че БСП не искат промени в Изборния кодекс, за които настоява ДПС. Мая Манолова е бясна – защото намират Кодекса й за некадърен. На нейна страна твърдо стои Михаил Миков и хората около него.
Опозиционерите обаче – Кирил Добрев, Страхил Ангелов, Георги Кадиев и доста други веднага се събраха в кабинета на Мишо Миков и вдигнаха лют скандал на Янаки Стоилов.
Опозицията в БСП даде ясно да се разбере, че няма никакви намерения да обслужва повече интересите на ДПС.
Ако ни карате да ставаме турски подлоги – по-добре още сега да разваляме парламента и да отиваме на избори, креснал депутатът Страхил Ангелов в лицето на сериозно уплашения Янаки, който само успял да промълви: „Нека да чуем мнението и на другаря Станишев…”.