За последните 10 дни - пловдивският въздух без негативни стойности

Мисия Пловдив

26-03-2014, 14:20

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Праховите частици са в нормата

През последните 10 дни в двата пункта за мониторинг на атмосферния въздух в Пловдив няма регистрираните наднормени стойности по показатели фини прахови частици и азотен диоксид в атмосферния въздух, посочват от дирекция "Екология и управление на отпадъците".

Пунктовете са част от Националната система за мониторинг на околната среда и осъществяват непрекъснато наблюдение на показателите определящи качеството на атмосферния въздух.

С настъпване на пролетния сезон и повишаване на денонощната температура на въздуха намалява въздействието на основния източник при формиране качеството на атмосферния въздух, а именно изгаряне на горива за отопление в бита. Въпреки това остава въздействието на транспортен трафик, строителни дейности и други неорганизирани източници при формиране на емисии на територията на общината.

Общинската администрация е насочила усилията си към сезонно почистване на улична мрежа, в т.ч. повишаване на ефективността и честотата на почистванията, увеличаване на почистваните територии, мероприятия по залесяване, реконструкция и модернизация на улична инфраструктура, повишаване енергийната ефективност, включително потреблението на природен газ на сгради общинска собственост и др.

От "Екология и управление на отпадъците" призовават пловдивчани към спазване на изискванията в местната нормативна уредба с цел недопускане формиране на прахови емисии.