Посрещаме лятото в обновения градски парк на Добрич

Мисия Добрич

26-03-2014, 14:52

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Усилено се работи по проекта за реконструкция на парка

До края на месец юни тази година се очаква да приключи реконструкцията и обновяването на градския парк „Св. Георги”. Това съобщи на пресконференция днес зам. кмета на Община Добрич инж. Надежда Петкова. В началото на пролетта в ход са всички дейности в различни зони на парка.

Основен ремонт и реконструкция на Езерата в Градския парк – трите езера ще бъдат тематично обособени. Първото от езерата е така нареченото езеро на лодките с изградени пространства за отдих. Второто е езерото на птиците, в което ще бъде създадена благоприятна среда за подслон и обитаване на водни птици - изкуствени острови и плитчини с блатна растителност. Ще бъдат изградени специални места за наблюдаване на птиците. Третото езеро ще бъде разделено на две части. Първата част на езерото носи името „Музикално езеро", защото е предвидено изграждането на сцена за свободна изява на младежки музикални и артистични групи. Двете части ще бъдат разделени с по-широка алея, от която ще могат да се наблюдават атракциите и в двете посоки. Сцената ще бъде изградена на малък полуостров, който също ще бъде за сметка на площта на съществуващото трето езеро. Сцената граничи с Ледено езеро 4. То е проектирано като самостоятелно езеро, за да е възможно само водата от него през зимните месеци да бъде източвана до определено ниво и дъното му да бъде използвано като терен за естествена ледена пързалка.

В близост до езерото ще бъде изграден скейтпарк със съоръжения с различна трудност.

Ганка Пенева съобщи, че вече са ремонтирани и оборудвани два сондажни кладенеца и поддръжката на езерото няма да бъде толкова скъпа както е било досега. Готова е поливната система в парка. Предвижда се подмяна на тревните площи, засаждане на декоративни иглолистни и широколистни дървета като акценти. На подходящи места в парковите зони ще бъдат засадени рози и различни цветни видове.