Лозари от Санданско масово зарязват лозята си

Лозари в санданските села масово се отказват да обработват лозята си тази година

Причините са липсата на пазар за гроздето и неговата ниска изкупна цена. В Катунци и съседните селища миналата година плодът се срина до рекордните 30 стотинки за килограм. Много от стопаните дори и при тази безценица на стоката си напразно се надяваха на купувачи.

На практика над 200 тона от гроздето остана непродадено. Собствениците на лозови масиви раздадоха част от него на свои близки и роднини. Останалото затвориха в бъчви и бидони. „Десетки хора в нашето село са категорични, че повече няма да стъпят в лозето си. А във всяка селище в района има такива, които няма да работят на полето. Аз също се отказвам от 8 декара лозя, които отглеждах под наем. Плащах по 50 лева на декар, като сложа чертата, съм на загуба. Разходите ми за килограм грозде са 33-34 стотинки, а ни го искат за 35 стотинки. Остава ми 1 стотинки печалба на килограм, а не включвам и труда си", твърди кметският наместник на санданското село Враня Валери Попов, цитиран от „Стандарт”. Той е убеден, че пустеещите лозови масиви ще се увеличат драстично.

Старите и самотни стопани няма повече да се трепят на полето. Те предлагат лозята си за жълти стотинки, но няма мераклии да ги купят и да се трудят, без да имат гаранции за пазар и добри цени.