Полицията: Пазете се от телефонни измамници

Припомнят и основните схеми на действие на мошениците

Телефонните измамници на територията на града са се активизирали последните месеци. В тази връзка от Областна дирекция на МВР апелират към гражданите да говорят със своите по-възрастни близки и дават няколко основни превантивни съвета.

Потърпевшите са на такава възраст, че не могат да вникнат в случващото им се по телефона. За това, всички техни близки трябва да ги информират периодично, като постоянно да им напомнят да не се доверяват на лица от телефонни позвънявания, а да прекъснат връзката изключвайки телефона от розетката.

В никакъв случай гражданите не трябва да назовават имената и личните си данни, на когото и да било по телефона.

При всички случаи, когато гражданин е станал жертва на телефонна измама трябва незабавно да се обърне към най близкото РПУ. Това важи в не по-малка степен и за неуспешните опити за измами.

На възрастните хора трябва да бъде обяснено, че по телефона не биха могли да пострадат, ако затворят слушалката или в директният разговор с измамникът изрекат, че това е измамна схема за която са чували по телевизията. Това обстоятелство ще накара мошеникът да се откаже и да позвъни на друг "абонат". След това да позвънят на вратата на близък съсед и от неговият телефон да се опита да позвъни близък роднина или приятел, който да вземе инициативата в свои ръце.

В допълнение хората трябва да са наясно и с друг особен факт. Даването на пари на длъжностно лице (държавен служител), най-общо се нарича подкуп, което от своя страна е престъпление от общ характер и се наказва съобразно действащото законодателство.

Припомняме, че най-често използваните сценарии за въвеждане в заблуда са установени като: "Спешна операция или лечение", "Внасяне на гаранция или подкуп", "Печалба от томбола или телевизионна игра", "Баене за разваляне на магия", "Предоставяне на социални помощи", "Ремонт на жилището по европейска програма"; "Наемане на квартира” и Заем на познат”.

Областна дирекция на МВР-Варна съветва да обърнем внимание на своите възрастни близки, да не пропускаме да ги предупредим за възможността да станат жертва на измамници по телефона, да им обясняваме спокойно как да реагират и да действат.

Нека периодично напомняме за съществуването на тази опасност и не забравяме да уверим близките си, че са в безопасност при разговорите по телефона и е по-добре да затворят и да прекъснат разговора, отколкото да изслушат дори фалшивата информация.