Пътуващото шоу на ЕК идва в Пловдив

Мисия Пловдив

27-03-2014, 07:50

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Европейската комисия пак ще пробва да маха роуминга

Общоевропейската инициатива стартира на 3 март и ще продължи 2 месеца

Пътуващото шоу „EURAXESS – Researchers in Motion“ на Европейската комисия ще гостува на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ днес. Общоевропейската инициатива стартира на 3 март и ще продължи 2 месеца. Основната й цел е да помогне на изследователите да получат съвети за професионално развитие и възможности за работа. „EURAXESS – Researchers in Motion“ ще посети 29 европейски града в 22 държави, за да предложи на изследователите и на тези, които се интересуват от научна кариера, консултации за работни места, съставяне на автобиографии и права за трудова заетост.

В Пловдив пътуващата презентация ще бъде разположена в двора на ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“ в автобуса EURAXESS Jobs, два павилиона тип „тента“ – EURAXESS Services и EURAXESS Rights Section, и една фото кабина. Дейностите на открито ще започнат в 10 ч. на 27 март. Официалното откриване е насрочено за 12 ч. Основни говорители ще бъдат ректорът на Пловдивския университет проф. д-р Запрян Козлуджов, зам.-ректорът проф. д-р Невена Милева, ръководителят на Представителство на Европейската комисия в България Огнян Златев, зам.-министърът на Министерство на образованието и науката Иван Кръстев и Геновева Жечева, началник на отдел, член на Групата за управление на човешките ресурси и мобилност за България.

След тържествения старт Весела Казашка, директор на поделение „Научна и приложна дейност“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ и контактно лице на EURAXESS във висшето училище, заедно с двама студенти от Team Europe Junior ще демонстрира в какво се изразява подкрепата за кариерата на научните изследователи. Веднага след презентацията започва семинарът „Европейска харта за изследователи и Кодекс за поведение при подбор на изследователи – ползи и затруднения за научните организации в България“, воден от доц. Елисавета Гурова, координатор на EURAXESS в СУ „Св. Климент Охридски. Тя ще представи дейността EURAXESS Rights и ще инициира дискусия на тема как организациите да се присъединят към принципите на EURAXESS. Доц. д-р Петя Бъркалова, зам.-декан на Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ и модератор на пътуващото шоу в Пловдив, ще води панела „Посоки и граници на мобилността“, в който ще се разглеждат казуси на научни изследователи и ще се дискутират възможностите за подобряване на условията на мобилност.

EURAXESS се подкрепя от 40 участващи страни в цяла Европа. Чрез портала си инициативата осигурява достъп от едно място до информация в различните страни и персонализирана помощ, предоставяна от повече от 530 служители, работещи в над 260 центъра за услуги. През 2013 г. е имало почти 950 000 отделни посетители в уебсайта на EURAXESS – www.euraxess.org, три пъти повече отколкото през 2010 г., и почти 9,6 милиона прегледа на страници. Повече от 7 700 научноизследователски организации понастоящем са регистрирани в EURAXESS Jobs. Целта на обиколката е да бъде окуражено още по-широкото участие. Обиколката EURAXESS ROAD SHOW е организирана в тясно сътрудничество с националните центрове на EURAXESS във всяка посещавана държава. На всяка спирка има интерактивни сесии, като например работни семинари с експерти, дискусии и представяне на научни изследвания по развлекателен начин. Предвидениса и семинари за възможности за професионално развитие, които ще се провеждат в сътрудничество с университетските отдели по човешки ресурси.