Какво свърши полицията в Пловдив през 2013 година

Мисия Пловдив

27-03-2014, 09:25

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Шефът на Областна дирекция се отчете

ОДМВР - Пловдив направи своя отчет за 2013 година. Шефът на дирекцията в града главен инспектор Пламен Узунов запозна присъстващите с дейността й за изминалата година, която бе насочена към превенция и намаляване на престъпността в региона с акцент върху посегателствата против собствеността в условията на увеличаваща се безработица, негативни демографски показатели, урбанизация и обезлюдяване на малките населени места.

Отчетени бяха различните събития и мероприятия, проведени на обслужваната територия, при които благодарение на положените усилия от страна на служителите от всички структурни звена на дирекцията не са допуснати дестабилизиране на обстановката и груби нарушения на обществения ред - масовите протестни действия срещу цените на ел. енергията и монопола на електроразпределителните дружества, назначаването на нов областен управител и други правителствени решения; подготовката, провеждането и приключването на Националния референдум за развитие на ядрена енергетика през месец януари; провеждането на изборите за народни представители 42-во Народно събрание на Република България и други. В резултат на извършения анализ по прилагането на цялостния комплекс от механизми за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред в областта през 2013 година е констатиран стабилитет по отношение количествените маркери за оценка на криминогенната обстановка, а именно:

На територията на Пловдивска област не са допуснати форми на терористични прояви.

По отношение регистрираната конвенционална престъпност е налице устойчивост в количествените и качествени й параметри, като се наблюдава незначително увеличение от 2 % на извършените престъпления.

С 2 пункта е повишена разкриваемостта на документираните закононарушения през отчетната година.

В структурно отношение при регистрираната конвенционална престъпност не са констатирани съществени промени, като отново акцентираща характеристика на оперативната обстановка за разглеждания период бяха престъпленията против собствеността.

Осъществено е активно противодействие на престъпления в сферата на икономиката – търговия с акцизни стоки, източване на средства от републиканския бюджет или еврофондове и злоупотреби с разплащателни средства.

Предприети са редица ефективни дейности и инициативи за обезпечаване на реда, недопускане извършването на противообществени прояви при провеждане на масови мероприятия от различен характер, като не бе допуснато дестабилизиране на оперативната обстановка в региона.

Затвърдено е взаимодействието между отделните институции –финансови, данъчни и митнически служби, следствие и прокуратура и др. в общата работа по противодействие на престъпленията в сферата на икономиката.