ОИЦ учи младежите как "ДА създаваме ЗАЕДНО европейски проекти"

Животът

27-03-2014, 10:08

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В Първомай

Екипът на Областен информационен център – Пловдив представи пред ученици и преподаватели в Първомай новата национална инициатива Национален конкурс за писане на младежки проекти "ДА създаваме ЗАЕДНО европейски проекти".

Тя се реализира в страната от мрежата от 28 информационни центъра. Това стана по време на информационен семинар със средношколци от местната професионална гимназия по селско стопанство "Васил Левски". Това учебно заведение не случайно бе избрано за старта на мащабната разяснителна кампания на територията на област Пловдив. По този начин екипът на ОИЦ – Пловдив поздрави училището по случай 50-годишния юбилей от създаването му.

На форума младежите и учителите бяха запознати подробно с големите възможности, които дава инициативата, насочена към младежи на възраст от 17 до 21 години и има за цел да повиши интереса към новите оперативни програми в страната. Чрез нея младежите ще се запознаят с основните правила и процедури в процеса на подготовка на проекти, финансирани с европейски средства.

Голямата идея на тази национална кампания е младите хора да се запознаят с процеса на кандидатстване с проектно предложение, както и как се случват нещата. С провеждането на този конкурс имаме намерение да се постигнат две цели - едната е младежите да се запознаят с новите оперативни програми, а другата – да се научат как се пише проект, обясни пред учениците управителят на ОИЦ – Пловдив Велизар Петров. Той каза още, че чрез състезанието младите хора имат шанс да поставят началото на своята бъдеща трудова кариера.

Бяха разяснени и двата етапа на конкурса – национален и регионален. Заелият първо място на регионално ниво ще спечели електронен четец. Голямата награда от националната надпревара ще е мобилен апарат, обясниха още от ОИЦ-Пловдив.