Болните от вирусен хепатит се стопиха

Животът

27-03-2014, 10:10

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Три нови случая на вирусен хепатит

Вирусен хепатит пак плъзна из Варна

Десет тъпи е спадна броя на заболелите в Бургаско от началото на 2014-а, един починал

Положителна тенденция за спад в броя на болните от вирусен хепатит се наблюдава в Бургас за първите три месеца от началото на година.

За сравнение за периода от януари до март 2013 година, когато новорегистрираните са били близо 200 души, сега за същите месеци отчетените случаи на пострадали от болестта са 20, сочи статистиката на Районната здравна инспекция в Бургас.

За жалост причината за положителните данни през настоящата година са свързани не толкова с ниската заболеваемост от инфекциозни болести, колкото с факта, че в началото на миналата беше регистриран бум на пострадали в определени райони.

"Това са заболявания, които трудно могат да бъдат овладяни, болни продължава да има, а вирусния хепатит е много опасен. Ако през 2013-а е отчетен голям скок, то това е защото имаше голяма зараза в община Малко Търново. Сега обаче положението е спокойно", каза шефът на инфекциозната болница д-р Иван Йотов.

В средата на март от вирусен хепатит почина бурагзлия, който поради липса на външни симптоми не е бил наясно, че е носител на заразата, поради което е потърсил помощ твърде късно.