Писалка сигнализира при правописна грешка

Животът

27-03-2014, 11:32

Снимка:

Thinkstock/Guliver

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Германецът Фалк Уолски, експерт в обработването на дигитално съдържание, видял грешките на сина си Леон в училище и се вдъхновил от безжичната система на хеликоптера, с който играело детето

Въпреки че изкуството да пишем на ръка изглежда демоде, ново изобретение може да върне очарованието на писалката, пише Vesti.bg.

Докато програмата за коригиране на правописа присъства на почти всички компютри и телефони и ни спестява смущаващите правописни грешки, когато се налага да пишем на ръка, се чувстваме застрашени.

Но писалката Lernstift, в превод от немски "молив за научаване", е сбъднатата мечта на всеки родител или учител. Тя уведомява всеки път, когато детето допусне правописна грешка.

Германецът Фалк Уолски, експерт в обработването на дигитално съдържание, видял грешките на сина си Леон в училище и се вдъхновил от безжичната система на хеликоптера, с който играело детето.

Той се захванал за работа заедно с колегата си Даниел Кешмахер и резултатът бил Lernstift. Писалката работи на принципа на сензорите за движение с помощта на програмата "Линукс", съчетани с бази данни от думи.

Тя не се нуждае нито от мастило, нито от хартия, а използва софтуер за разпознаване на почерка на ръката, за да сигнализира за грешките, веднага щом бъдат допуснати. В същото време тя стимулира възприятията и паметта, способности, които изглежда губят терен заради сензорните екрани.

Дигиталното устройство вижда какво се пише и излъчва слаба вибрация, когато смята, че е допусната грешка. Освен това то разполага с wi-fi сензори, свързващи писалката с приложение в телефона или компютъра, което дава повече подробности за възможната грешка.

Устройството се нуждае от още малко усъвършенстване, за да може да се адаптира към почерка на всеки потребител. За момента е разработено на английски и немски, но създателите му твърдят, че работят и по други езици.

Идната седмица те смятат да изпробват експериментална безжична версия на писалката в няколко училища и, ако всичко е наред, завършената версия ще започне да се продава в края на годината.