Кметът Тотев: Няма опасност Пловдив да фалира

Мисия Пловдив

27-03-2014, 11:51

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Общински съвет прие бюджетната прогноза на града ни за периода 2015-2017 година

С 24 гласа "за", 19 "против" и 2 "въздържал се" Общинският съвет прие бюджетната прогноза на Пловдив за 2015-2017 година. Предложението бе съпътствано от бурни дебати, технически проблем и няколко прегласувания.

Владимир Кисьов от "Обединение за Пловдив" поиска точката да бъде отложена. Предложението му бе прегласувано няколко пъти, а технически проблем наложи 10-минутна почивка. То в крайна сметка бе отхвърлено с решаващите гласове на Антон Карагьозов от ДПС и Гичка Кърнева от "Обединени земеделци". Илко Илиев от НИЕ пък заплаши, че ще сезира областния управител, тъй като не е прието решение да се подлага на гласуване повече от два пъти.

Последва основното гласуване и точка първа от дневния ред бе приета с обикновено мнозинство. Точката, която бе под номер 1 в днешния дневен ред предизвика бурни дебати, продължили повече от два часа. Най-деен в тях бе бившият кмет  настоящ общински съветник от НИЕ Славчо Атанасов. Според него има реална опасност през 2018 година община Пловдив да фалира. „Госпожа Наталия Делчева се превърна от един консервативен финансист в един истински смел ястреб”, коментира Атанасов прогнозата за бъдещия период.

„Упреците на опозицията, че Пловдив ще фалира след 2018 година не са реални и няма такава опасност”, коментира в отговор кметът Иван Тотев. „В България не е възможно община да фалира – това трябва на всички да е ясно”, допълни градоначалникът. Той посочи, че когато е поел градът дълговете са били 50 милиона лева, а сега са спаднали на 37 милиона, като никой не е разбрал за това. „Това не са цифри, които са проблем за мащаба на община Пловдив”, заяви Тотев. Кметът призова опозицията да не изпраща лоши сигнали към бизнеса. Той попита реторично защо се харчат общински пари, за да се рекламира Пловдив и да се лъска имиджа му, след като общински съветници стават на сесия и заявяват колко лошо място всъщност е т